fredag 27 januari 2012

Profetians gåva

"Den som har profetians gåva skall profetera i överensstämmelse med tron." (Rom 12:.7)

Det finns inget stöd i vårt nya testamente för tanken att församlingsprofeterna var människor som föll i extas och frambar personliga budskap och varningar. Det verkar mer som församlingsprofeten var en sorts lärare som gav en särskilt andeledd undervisning i Guds Ord. Han skulle ju inte tillföra nya uppenbarelser utan " profetera i överensstämmelse med tron.", dvs. undervisa i enlighet med trosläran. På det sättet förklarar Paulus profeterandet i 1 Kor.14 . Det handlar inte om något extatiskt utan ren undervisning, han säger säger:

"Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir tröstade." (1Kor.14:31)

Gud har gett sina barn en klar och tydlig troslära. Den skall den som fått profetians gåva tala i enlighet med. Han skall inte gå utöver, lägga till eller dra ifrån något som Gud har talat i sitt ord. I församlingen blir man inte uppbyggd av personliga uppfattningar och idéer. Det är bara den troslära som Gud gett oss som bygger upp.



(Profeterna i GT var Guds språkrör som talade om vad de såg. De såg in i Guds verklighet och skådade både sanningen om det samtida och det framtida. )

Tidskriften Biblicum nr 2, 1975 sid. 7 Vad menas med en profet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar