tisdag 3 januari 2012

Är bönen en tjänst?


Hanna 84 år gammal, som vi läser om i Lukas 2: 36ff,  var en tjänare. Vi läser att hon ”tjänade Gud med fastor och böner natt och dag.”

Ofta tänker vi på bönen som något som vi använder oss av för att få Gud att betjäna oss. En del kristna ber mest med egna önskningar till Gud.

Men att bedja är också en tjänst för Gud. Gud låter sin vilja ske på jorden, men han gör det genom våra böner. Han ger, men han vill att vi skall bedja honom innan han ger. På så sätt kan vi tjäna våra medmänniskor genom att bedja för dem. Gud vill att vi skall be att det går bra för kyrkan och församlingen, att våra syskon i tron bevaras, att kärleken tillväxer, att Guds rike breder ut sig, att flera människor blir omvända, att vi får leva i ett lugnt samhälle, men han gör allt detta på uppdrag av våra böner. 

Franz Pieper skriver om bönen:
"Eftersom det är blott för de kristnas skull, som Gud upprätthåller världen--nämligen för att de skall kunna utöva sin kallelse (Matt. 24:14)--och eftersom de kristnas vilja, som kommer till uttryck i deras bön, sammanfaller med Guds vil­ja, som upprätthåller och regerar allt (I Joh. 5:14), så är det självklart, att de kristna genom sin bön såsom genom ett medel, instrumentaliter, upprätthåller och regerar hela världen. Allt, som sker i världen och i kyrkan, förmedlas genom de kristnas böner. Att Guds Ord har sitt lopp i världen trots djävulen och hans anhang (2 Tess. 3:1), att t.ex. Paulus finner en öppen dörr, frimodigt kungör Ordet (Kol. 4:2‑4, Ef. 6:16,19) och räddas från fara (Rom. 15:30‑32), sker genom de kristnas böner. Genom de kristnas böner förmedlas också det borgerliga samhällets be­stånd och välgång (Jer. 29:7), fredens bevarande och återställande (I Tim. 2: 1‑3, Ps. 76:7) och även de blodtörstiga och falska människornas undergång (Ps. 5:7,11, 55:24). Enligt Skriften gör Kristus allt, som han såsom verkande orsak, causa efficiens, verkar, samtidigt genom de kristna såsom förmedlande orsak, causa instrumentalis. Luther: "Varje enskild kristen... uträttar så stora ting, att han i gudomliga ting kan re­gera hela världen, hjälpa var man och vara alla till nytta, och han gör de största gärningar, som sker på jorden" (WA 45,531‑536)." (Från Kristen Dogmatik, Pro Veritate, Uppsala 1985)


Gud ger inte tro, eller stärker tro genom bönen. Bönen är inget nådemedel. Men när vi ber om starkare tro, så använder Han Ordet och sakramenten för att stärka vår tro. När vi ber om andras frälsning, så sänder han oss själva eller någon annan med evangelium.


Men bönens tjänst är inte bara förbön. Den är också tacksägelse.

Aposteln säger:

Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse.” (Fil. 4: 6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar