söndag 27 juli 2014

För syndare

Medan vi ännu var svaga dog Kristus i ogudaktigas ställe, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en hederlig människa - kanske vågar någon gå i döden för den som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare.” (Rom 5: 6-8)

Aposteln beskriver inte bara oss som svaga och ogudaktiga, utan också som syndare, sådana som missat målet. Det är människor som siktar, men skjuter vid sidan av. 

Vi levde inte det liv Gud ville att vi skulle leva. Alltsedan Eden har vi jagat kunskapens träd, viljan att bli som Gud, att få makt och ära, istället för att jaga efter livets träd. Därför blev människans liv, inte som det var menat. Därför präglas världen av omoral, av brist på lydnad, av uppror, avundsjuka och begärelse efter att få tillfredsställa våra egna behov istället för att lyda Guds bud. Vi borde skämmas för att vi inte lever eller är som Gud tänkt. Vi borde ångra oss. Ingen av oss förtjänar ens att vara i närheten av den helige Guden som är ljus och liv.

I det perspektivet är det trösterikt att läsa att Gud vill ha med sådana som oss att göra. Aposteln säger:

Knappast vill någon dö för en hederlig människa - kanske vågar någon gå i döden för den som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare.” (Rom 5: 7-8)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar