onsdag 16 juli 2014

För lite eller för mycket lag, för lite eller för mycket evangelium?

Ibland märker församlingen av hur det blir mindre frukt, mindre helgelse, mindre goda gärningar i våra liv och i vårt arbete. Då tänker många: ”prästen måste predika mer lag, han måste undervisa om hur man ska leva, hur mycket vi skall lyda Gud.” Men tvärtemot vad många tänker så kommer inte goda frukter av att man predikar mer lag, att man predikar mer om kärlek och helgelse.

Lagen kan inte göra någon frommare. Lagen kan bara avslöja oss och visa hur syndiga vi är. Det som frambringar goda gärningar är evangelium. Ska man växa i helgelse så
ska man leva närmare evangelium i Ord och sakrament, som Kristus säger:

Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra.” (Joh. 15: 5)

Paulus skriver:

Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är”. (Tit. 2:11, 12)

Men om vi blir likgiltiga inför vår synd, om vi tycker att det kvittar att vi synder lite, om verkar rycka på axlarna inför vår skuld, om vi gör synden och olydnaden till en kompis i våra liv, som vi försöker lära oss att leva med, då kan det vara en anledning att predika mer lag.

Paulus skriver:

det var först genom lagen jag lärde känna synden. Jag hade inte vetat vad begäret var, om inte lagen hade sagt: Du skall inte ha begär.” (Rom. 7: 7)

ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.” (Rom. 3: 20)

2 kommentarer:

 1. Precis...mer evangelium
  Men..jag håller inte med dig Stefan i att predika mer lag om vi blivit okänsliga för Herren..glidit bort ifrån honom..Du säger ju själv att det är mer evangelium...mer Jesus vi behöver..Frukterna kommer ju av att vi FÖRBLIR i Jesus...i HANS rättfärdighet som nu blivit våran..
  Ett nytt möte med Jesus är ju vad vi behöver om vi glidit bort..Mer nåd..mer kärlek..är det enda motmedlet mot synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs betraktelsen igen. Jag tror du missat någonting Nilla

   Radera