onsdag 23 april 2014

Varför uppståndelsen är viktig för alla kristna

 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. De sade till varandra: "Vem skall rulla bort stenen från gravöppningen åt oss?" Men när de såg upp, fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor. De gick då in i graven och fick se en ung man sitta på höger sida, klädd i en lång vit dräkt, och de blev mycket förskräckta. Men han sade till dem: "Var inte förskräckta! Ni söker Jesus från Nasaret, den korsfäste. Han är uppstånden, han är inte här. Se, här är platsen där de lade honom. Men gå och säg till hans lärjungar och särskilt till Petrus: Han skall gå före er till Galiléen, och där skall ni få se honom så som han har sagt er." Då gick de ut och flydde bort från graven. Ty bävan och bestörtning hade kommit över dem, och de sade ingenting till någon, därför att de fruktade. ( Mark. 16:1 - 8)

Bevisen för hans uppståndelse var så viktigt för kristendomen att Gud sände sin budbärare för att säkra platsen, på samma sätt som polisen säkrar på en brottsplats. Man bevakar den. Nu finns ängel där. Han väntar på kvinnorna. Han enda uppgift är att öppna graven och visa platsen där han låg och berätta för dem att Jesus har uppstått.

Senare skulle Jesus visa sig för Emmausvandrarna, Petrus, Jakob, Johannes och resten av lärjungarna, en grupp på 500 troende vid ett
och samma tillfälle samt aposteln Paulus. Men det var viktigt att de hade fått se honom död på korset och den tomma graven med svepningen, för att de inte bara skulle se att han levde, utan att han verkligen hade återuppstått, besegrat döden.

Om han inte dött, så hade inte kunnat uppstå. Om han inte dött hade han inte kunnat sona för våra synder. Om man han inte uppstått hade vi inte haft Guds bekräftelse på att betalningen var mottagen.
Skriften säger:

han… utlämnades för våra synders skull och uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull.” (Rom. 4:25)

D.v.s. våra synder förde honom till korset, och Guds frikännande dom, när han förklarade synden sonad, förde honom ur graven. Det var på grund av vår rättfärdiggörelse han uppstod. Gud förklarar syndaren frikänd och låter Kristus uppstå. 
 
Kristi död och uppståndelse hänger samman. Uppståndelsen är den säkra grunden för allt vi tror och hoppas på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar