onsdag 30 april 2014

Skall en kristen motiveras av rädsla?

Rädsla fungerar verkligen som en motivation i vår vardag som något gott. När man gör lumpen så drillas man att lyda order genom rädsla. Om man inte lyder order, så får man skäll av någon sergeant, man kanske får göra några extra armhävningar eller tillbringa helgen på kasernen om man inte sköter sig. I skolan vet eleverna att man kanske blir utvisad ur klassrummet eller får sitta i pinsamma samtal med föräldrarna om man inte gör sina läxor, kommer för sent eller inte sitter stilla. Folk stannar vid rött ljus och håller hastighetsgränserna för att man är rädd för att få böter och indraget körkort. Rädsla kan motivera folk att göra rätt.

Hur är det på det andliga området? Om Gud ville att vi skulle
lyda hans bud av rädsla för straff, så hade han kunnat montera en piska på våra ryggar så att vi fick ont varje gång vi bröt mot hans bud. Men Gud ville inte att vi skulle motiveras av rädsla. Han ville ha våra hjärtan, han ville ha en lydnad som motiveras av kärleken till honom. En sergeant kan kanske skapa en god soldat genom drillning, genom att vara sträng, men lydde soldaterna av glädje?

Gud vill ha våra hjärtan, han ville att vi skulle lyda honom för att vi älskar honom.

Johannes skriver:

Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. Rädslan hör ju samman med straff, och den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken.” (1 Joh 4: 18)

Adam och Eva bröt mot Guds bud i 1 Mos 3. Det gjorde att de skämdes och blev rädda, så att de gömde sig bland träden i Eden. Hade de skäl att vara rädda? Ja, självklart, vid denna tid hade de inte hört talas om nåd och förlåtelse. Visst hade de sett Guds godhet i att han gav dem ett vackert hem i Edens lustgård. Men det var under den tid, de levde i lydnad. Nu hade de inget gott att förvänta sig av Gud, eftersom de brutit mot Guds lag.

När Gud söker upp dem så kommer han dock inte för att straffa och utplåna dem. De fick bära konsekvenserna av sitt handlande, men han dödade dem inte på fläcken. Han gav dem löftet om en Frälsare. Även om världen såg annorlunda ut efter fallet, med sjukdom, lidande och fysisk död, så hade han lovat dem en Frälsare. Kärleken från Gud hade drivit bort deras fruktan. Det ser vi av hur Eva talar när hon får sina barn Kain, Abel och Seth, hon ser dem som gåvor från Gud. Hon förstod att Gud är nådig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar