lördag 12 april 2014

När människor blundar för ljuset


"Jesus sade till dem: "Ännu en kort tid är ljuset ibland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn." När Jesus hade sagt detta drog han sig tillbaka och dolde sig för dem.  Fastän han hade gjort så många tecken inför dem, trodde de inte på honom.  Så uppfylldes profeten Jesajas ord: Herre, vem trodde vad som predikades för oss, och för vem var Herrens arm uppenbarad?Alltså kunde de inte tro. Jesaja har också sagt:  Han har förblindat deras ögon och förstockat deras hjärtan, så att de inte ser med sina ögon och förstår med sina hjärtan och vänder om och blir botade av mig. Detta sade Jesaja, därför att han såg hans härlighet och talade om honom. Ändå var det många, även bland medlemmarna i Stora rådet, som trodde på honom. Men för fariseernas skull ville de inte bekänna det, för att de inte skulle bli uteslutna ur synagogan.  De ville hellre bli ärade av människor än av Gud." (Joh 12: 35-43)

När människor i otro vänder sig ifrån ljuset, det är då Guds straffdom faller. Det är om denna, för vårt förnuft 

svårbegripliga, sanning Gud undervisar oss idag: 

"Han har förblindat deras ögon och förstockat deras hjärtan, så att de inte ser med sina ögon och förstår med sina hjärtan och vänder om och blir botade av mig" (Joh 12: 40). 

Vad betyder allt det här? Hur kan Gud som "vill att alla människor skall bli frälsta" (2 Tim. 2:4) samtidigt förblinda och förstocka människors hjärtan, så att de inte ser och förstår och vänder om? 

Vi ska inte försöka bortförklara dessa ord i vår Bibel eller förringa deras betydelse. Allt vad Gud talar är sant (2 Tim. 3:16). 

Att Gud förstockar och förblindar människors hjärtan, betyder det att Gud inte vill att vissa människor skall bli frälsta och saliga? Svaret är nej. Om det varit så hade  Kristus inte manat judarna: 

"Tro på ljuset medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn."
 

När Gud som Jesaja profeterade vill förblinda och förstocka människor, då har detta faktum föregåtts av Guds allvarliga och kärleksfulla kallelse och av det faktum att de redan själva slutit sitt hjärta för Guds nåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar