söndag 6 april 2014

Kristi lydnad för vår olydnad

"Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig, Herre. Detta skall aldrig hända dig."  Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 21-23)

Kampen är ett lidande och lidandet är en kamp. I lidandet är det vår lydnad som sätts på prov. Kristus var kommen i den här världen för att gå igenom också lydnadens kamp för vår skull, det som teogerna kallar Kristi aktiva lydnad (obedientia Christi). Vi misslyckas ofta i lydnadens kamp. Vår rättfärdighet var som en fläckad klädnad. Det är där vi står. När vi försökte och kämpade, och skulle se resultatet, fanns fläckarna där, bristerna, felstegen och skulden.

Texten ger oss Kristus som lagens fullkomnare, för att vi inte ska stappla och ge upp, utan hämta ny kraft i Hans lydnad. Hans ställföreträdande aktiva lydnad, Hans lydnad i vårt ställe.

När budet sade åt oss att hedra våra föräldrar - underordnade sig Kristus Josef och Maria, när budet sade åt oss att inte skada -upprättade och helade Kristus. När budet befallde oss att inte ljuga - var Kristus Sanningen i sin egen person. Sonens aktiva lydnad var för vår skull. Han blev ställd under lagen, för att han skulle friköpa dem som stod under lagen (Gal.4:4,5).

Även i sin lydnad under frestelsen stod Han som vår ställföreträdare. Där vi föll för frestelsen och bröt mot Guds bud - där stod Han orubblig och var lydig Guds lag - i vårt ställe. Gud säger genom aposteln Paulus:

Liksom de många stod som syndare på grund av en enda människas (Adams) olydnad, så skulle också de många stå som rättfärdiga på grund av en endas lydnad(Rom.5:19). Genom tron får vi tillräknas Kristi fullkomliga lydnad och rättfärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar