lördag 5 april 2014

Guds plan kan innefatta lidande

"Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig,* Herre. Detta skall aldrig hända dig."  Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 21-23)

Att i lydnad avstå från detta livet kan medföra lidande. Lydnaden i sig själv kan inebära lidande, nämligen om Gud utstakat lidandet som lydnadens villkor.
 
Djävulen försökte få Kristus att avstå från lidandet och välja livet. Men i dagens text: började [Jesus] förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket(v.21).
 
Han står fast vid att han måste gå. Han var utvald av evighet och stod fast vid det gudomliga beslutet. Medan vi föds till den här jorden för att leva, föddes Kristus till världen för att
dö. Vi kommer också att dö. Men medan vi dör för oss själva, dog inte Kristus för sin egen skull, utan för vår skull, för att vi inte skulle behöva dö den eviga döden. Han har dött för oss, för att vi skulle leva tillsammans med honom (1 Tess.5:10).
Därför att hans död var så livsviktig för mänskligheten gjorde den Onde allt för att få Honom att välja livet före lidandet, och makten före förnedringen. Djävulen hade tidigare tagit med Honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet (Matt.4:8). Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig (Matt.4:9), hade djävulen sagt.
 
Men Kristus hade hållt fast vid Guds väg: korsets väg, för vår skull: Gå bort, Satan! (Matt.4:10) Hans blick vilade på något bortom glansen och glädjen i den här världen: han måste gå till Jerusalem och lida mycket.
 
Men Guds plan och Guds väg är inte alltid så klar för den mänskliga tanken. När Gudasonen äntligen var här, Han som är Messias, Konungen, var det lätt att tänka: "Då måste ju paradiset och himmelen och kungariket redan vara här på jorden! Då måste ju det onda börja att drivas på flykten redan nu och lyckan komma!"
 
Att liv skulle kosta Gudsonens död, evig glädje skulle kosta lidande och att evig vila skulle kosta kamp - verkade främmande för lärjungarnas hjärtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar