tisdag 8 april 2014

Hur man övervinner frestelsen

"Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig,Herre. Detta skall aldrig hända dig."  Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 21-23)

Med lögn och ifrågasättande av korset och den gudomliga sanningen anfäktas vi vardag som helgdag. Vi frestas med sådant som lockar våra ögon, med stoltheten och självbelåtenheten. Satan söker få kiv, avundsjuka och hat att gro i våra hjärtan - och tränga undan kärlek och mildhet, han vill locka in oss i njutningar som
inte håller sig inom Guds ordningar, utan går utanför dem.

Kristus visar idag hur vi ska bemöta frestelsen - inte med överseende, inte med förhandling och kompromiss:

Gå bort från mig Satan! Du vill få mig på fall.

Vi kan aldrig undkomma frestelsen. Den kommer förr eller senare. Oavsett om vi tar alla omvägar vi kan, eller om vi låser in oss i kloster. Det viktiga är att lära oss att bemöta och övervinna situationer, inte att tänka ut tusen sätt att förebygga hur vi ska undkomma frestelsesituationer.

Kristus har genom sin lydnad gjort det möjligt för oss att övervinna frestelsen. Guds Ord lär oss att:

Eftersom han själv har lidit och blivit frestad, kan han hjälpa dem som frestas (Hebr.2:18)

Styrkan i kampen består inte i att spänna sig i lagiskt sinne, utan i tron på Kristi kors och blod. Aposteln Johannes säger:

allt som är fött av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro. Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds Son? (1Joh.5:4,5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar