onsdag 9 april 2014

När frestelsen kommer från oväntat håll

"Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig, Herre. Detta skall aldrig hända dig."  Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 21-23)

Frestelsen uppenbarar sig för oss dagligen och stundligen vart vi än vänder oss. Vi ska tillägga: det mest förrädiska är  inte när frestelsen kommer oförtäckt i världen och bland icke-troende människor, det mest förrädiska är när Satan söker vilseleda oss där vi minst väntar honom. När Satan själv gör sig lik en ljusets ängel(2 Kor.11:14). Det var därför det var så förrädiskt för Kristus att möta frestelsen från aposteln Petrus: Detta skall aldrig hända dig.

Det är också förrädiskt för enkla kristna när Satan möter oss i biskopsmössa och kyrklig skrud och, för all del, pingstkostym. När ärkebiskopen möter folkkyrkans lekmän med sina förnekelser av Bibelns mest grundläggande sanningar, är det inget mindre än upprepande av ormens ord till Eva: Skulle då Gud ha sagt? (1 Mos.3:1).

Men det är lätt för enkla kristna att bländas av pärlstickade mössor och guldbroderade skrudar, av ljusprocession och
kräklor och av frikyrkokörer med tusen glada ansikten och lysande ögon. Istället för att bländas skulle bibeltrogna kristna sätta bibelordet för sina ögon och möta liberalism och bibelkritik, populism och inomvärldslig teologi, svärmeri och karismatism med Kristi Ord i dagens text:

Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar. (Matt.16:23)

eller Kristi Ord i Matteus 4, som han riktade till den Onde:

Det står skrivet.. det står skrivet... det står skrivet

Ifrågasättandet av Guds ordning, av korset och lidandets väg, av den gudomliga sanningen, av budens giltighet, kommer inte från Gud, och ytterst inte heller från människor,  utan från djävulen själv. Det är inte till fariséerna utan till sin närmaste vän Kristus idag säger:

Gå bort ifrån mig Satan. Du vill få mig på fall

Den Onde kan använda sådana som står oss nära, och som vi kanske litar på,  för att leda oss bort från Vägen. Det är därför så oerhört viktigt att vi ytterst endast litar på Kristus och Hans Ord.

Petrus, vars ord nyss kallats Klippan, han kallas nu stötesten. Du vill få mig på fall. Ord kan vara byggstenar att grunda Guds kyrka och tempel på, men ord kan också vara stötestenar, stenar man snubblar och faller på.

Den Onde vill få oss att välja njutningen istället för korsets väg, han vill få oss att gå den breda vägen mot förtappelsen, istället så att vi inte följer Kristus på den smala vägen. Den Onde vill låta lögnen dra oss ner i helvetet, istället för att vi ska hörsamma Guds Ord som leder oss hela vägen hem till himmelen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar