torsdag 10 april 2014

Det kristna livet är en kamp

"Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig, Herre. Detta skall aldrig hända dig."  Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 21-23)

Ibland kan det kännas så hårt att ständigt misslyckas, så att vi börjar tvivla på att Gud verkligen älskar oss. Kan han verkligen inte ta bort alla stötestenar så att jag går någorlunda upprätt genom livet? Någon har sagt: "Misstag dig icke på Guds hjärta, även om du icke alltid skulle förstå Hans hand".

Det är just genom kampen han vill stärka oss och dra oss närmare sig själv. Det är när du inser hur hjälplös du är utan Guds nåd, utan försoningen i Kristus som du får växa till i
tron.

Kyrkofadern Augustinus säger:

"Utan frestelser får ingen Guds kämpe leva. Ty ingen segrar som icke kämpar. Och ingen kan kämpa, utan att han angripes."

Det är ingen tröst, men det visar under vilka livsvillkor Guds barn lever. Gud säger genom aposteln Jakob:

Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått provet skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom (Jak.1:12)

Gud har i texten visat oss Kristi kamp och lidande i prövningen och frestelsen. I den kampen fick vår Herre Kristus utsättas för anfäktelser inte blott genom sina yttre fiender, eller djävulen, utan även genom de frestelser som Satan framförde genom Hans närmaste vänner.

I sin aktiva lydnad när Kristus består provet i frestelsens stund och vandrar lydnadens väg mot korset är Han inte bara vårt föredöme, utan även framförallt vår ställföreträdare. Kristus har uppfyllt lagen för att vi skulle få del av Hans fullkomliga rättfärdighet. Han har sonat våra synder och brott  genom att dö i vårt ställe på korset. I Honom,  i Hans lydnad , lidande och död är vi därför fullkomligt förlåtna och rättfärdiggjorda.

Gud har i texten visat oss hur försåtligt frestelsen kan komma när Petrus får bli redskap åt den Onde. Detta manar oss att vaka så att vi inte blir förledda av illamenande eller välmenande människor till synd eller falsk lära. 

Det manar oss att hålla fast vid de skatter Gud har givit oss för att uppehålla och stärka tron, så att vi växer till, och inte snubblar och faller. I Ordet och sakramenten försäkrar oss Gud om sin nåd.  Den nåd Han vann åt oss genom Kristi lydnad, lidande och död.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar