fredag 25 april 2014

Jesus, den uppståndne, firas av de kristna!

Påsken utropar det glada budskapet: "Herren är uppstånden!" Det är ett budskap som inte grundar sig på poesi, vackra formuleringar eller tankar som fötts i religiösa hjärnor. Påsken förankrar sig i historisk verklighet.

Bibelns historia växer fram ur en objektiv miljö. Det är en geografisk plats: Palestina, ett historiskt folk: judarna. Det är kungar som föds och kungar som dör, krig och fred, glädje och sorg. En vardag som fortfarande kan beskådas kring medelhavet, med fiskare, bönder, vingårdar och etniska motsättningar. I denna miljö träder en historisk person upp: Jesus, från Nasaret.

Hans härstamning på moderns sida beskrivs, hans kläder var tidstypiska: en livklädnad och mantel, och han såg förmodligen ut som en vanlig jude.

Men de människor som mötte Honom beskriver Honom inte som
en vanlig människa. Ja, Hans ankomst beskrivs som själva navet, centrum i den mänskliga historien. Så småningom sätter Hans efterföljare tideräkningens 0 till det år man räknar fram som Hans födelseår.

Vi har fyra personer som skrivit ned Hans levnadsteckning i Bibeln: Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Men inte ens de samtida skriftställarna har undgått Hans person. Han beskrivs av minst tre oberoende antika skriftställare, bl. a. den samtida historikern Josefus.

Vi samlas på söndagen och firar gudstjänst därför att Jesus från Nasaret var något oändligt mycket mer än en historisk person. Han var och är Guds evige Son. Vi samlas därför att Han gjort något som ingen annan historisk person gjort. Julius Caesar, Alexander den Store och Sokrates förblev i sina gravar - Jesus gick ut ur graven. Historiens kändisar fick alla möta döden, Jesus mötte döden och besegrade döden. Därför samlas kristna, inte på lördagen som judarna gjort i tusentals år, utan på söndagen. Därför att Jesus gick ut ur graven på en söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar