tisdag 22 april 2014

Vad uppståndelsen lär oss

 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. De sade till varandra: "Vem skall rulla bort stenen från gravöppningen åt oss?" Men när de såg upp, fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor. De gick då in i graven och fick se en ung man sitta på höger sida, klädd i en lång vit dräkt, och de blev mycket förskräckta. Men han sade till dem: "Var inte förskräckta! Ni söker Jesus från Nasaret, den korsfäste. Han är uppstånden, han är inte här. Se, här är platsen där de lade honom. Men gå och säg till hans lärjungar och särskilt till Petrus: Han skall gå före er till Galiléen, och där skall ni få se honom så som han har sagt er." Då gick de ut och flydde bort från graven. Ty bävan och bestörtning hade kommit över dem, och de sade ingenting till någon, därför att de fruktade. ( Mark. 16:1 - 8)

Nu sitter ängeln där för att vittna:

"Var inte förskräckta! Ni söker Jesus från Nasaret, den korsfäste. Han är uppstånden, han är inte här. Se, här är platsen där de lade honom.”

Eftersom Jesus var död, och vi nu får veta att han lever, så kan det bara betyda att han besegrat döden.

Hur kan det ske? Vi förstår svaret på den frågan om vi förstår kopplingen mellan synd och död. Det är synden som ger döden dess kraft, precis som det är gadden som ger getingens stick obehagligt.

Bibeln säger att syndens lön är döden, och den säger att alla har syndat. Låt oss bara tänka på vilka synder vi begått denna vecka. Har vi kanske inte läst Guds ord under bön och med andakt? Det är synd. Har vi oroat oss för att vi inte litar på hans löften att beskydda och bevara oss? Det är synd. Har vi gjort val och tagit beslut som gynnar oss själva, mer än de ger äran åt Jesus?

Våra synder ger döden dess kraft och de har kraften att ta oss till helvetet för att lida för evigt.
I sitt lidande, bar Jesus helvetes straff för våra synder i vårt ställe. Med sitt blod tvättade Jesus oss rena från alla våra synders alla fläckar. Genom din död tog han bort synden från oss och tog den på sig själv.

Man skulle kunna säga att han tog bort gadden från getingen, genom att låta gadden sticka honom istället för oss.

Och när gadden är borta, när spetsen är borta, så är döden kraftlös. Jesus har besegrat döden genom att dö istället för oss. Aposteln Paulus säger:

"Döden är uppslukad och segern vunnen. Du död, var är din seger? Du död, var är din udd? Dödens udd är synden, och syndens makt kommer av lagen. Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus." (1 Kor. 15:54- 57)

Nu är döden besegrad. När Jesus lidit syndens straff till fullo, när han druckit Guds vredes bägare till botten, är synden sonad, skulden betalt och straffet avtjänat för en hel värld. Och om dödens udd, som är synden, är bruten, så är också döden besegrad. Därför går Jesu ur döden på tredje dagen.

Uppståndelsen ger oss en ny syn på döden. Döden är inte längre en återvändsgränd, vi behöver inte längre se på döden med rädsla, och förtvivlan. Den är inte vår fiende, den har besegrats. Eftersom Jesus fick liv, har vi också löfte om att få liv genom honom.

Jesus säger:

"Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör” (Joh. 11:25)

Ängeln hade berättat för herdarna om att han skulle födas. ”en frälsare [är] född åt er”. (Luk. 2:11) en ängel skulle också finnas i graven och vittna om hans uppståndelse:

"Var inte förskräckta! Ni söker Jesus från Nasaret, den korsfäste. Han är uppstånden, han är inte här.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar