onsdag 2 april 2014

Avlösningen, att lösas från sin skuld upprättar den ångerfulle syndaren

"En av fariseerna bjöd hem Jesus på en måltid, och han gick till honom och lade sig till bords. Nu fanns i staden en kvinna som var en synderska. När hon fick veta att han låg till bords i fariséns hus, kom hon dit med en alabasterflaska med olja och ställde sig bakom honom vid hans fötter och grät. Med sina tårar började hon väta hans fötter och torkade dem med sitt hår. Och hon kysste hans fötter och smorde dem med oljan.  Farisén som hade inbjudit honom såg det och tänkte: "Om den mannen vore en profet skulle han känna till vad det är för slags kvinna som rör vid honom, att hon är en synderska."40 Då sade Jesus till honom: "Simon, jag har något att säga dig."Simon svarade: "Mästare, säg det." - "Två män stod i skuld hos en penningutlånare. Den ene var skyldig femhundra denarer, den andre femtio.  Eftersom de inte kunde betala, efterskänkte han skulden för dem båda. Vilken av dem kommer nu att älska honom mest?" Simon svarade: "Den som fick mest efterskänkt, skulle jag tro." Jesus sade: "Du har rätt." Sedan vände han sig mot kvinnan och sade till Simon: "Ser du den här kvinnan? När jag kom in i ditt hus, gav du mig inget vatten till mina fötter. Men hon har vätt mina fötter med sina tårar och torkat dem med sitt hår.  Du gav mig inte någon hälsningskyss, men sedan jag kom in har hon inte upphört att kyssa mina fötter.  Du smorde inte mitt huvud med olja, men hon har smort mina fötter med balsam.  Därför säger jag dig: Hon har fått förlåtelse för sina många synder. Det är därför hon visar så stor kärlek. Men den som har fått litet förlåtet älskar litet." Sedan sade han till henne: "Dina synder är förlåtna."  Då började de andra bordsgästerna fråga sig: "Vem är den här mannen, som till och med förlåter synder?"  Men Jesus sade till kvinnan: "Din tro har frälst dig. Gå i frid." (Lukas 7: 36ff)

Inför Gud i hans rättfärdiggörande domsmajestät tas ingen hänsyn till trons frukter, inför Gud är det bara nåden i Kristus, det faktum att skulden är avbetald som gäller.

 
Därför att vi själva oftare ser ofullkomlighet än helighet, oftare grinighet än kärlek, är det lätt att börja famla i tron. Att man inte litar på nåden . Det är därför Gud inrättat evangelieförkunnelsens och sakramentsförvaltningens ämbete. Eftersom våra hjärtan har så svårt att tro, måste Gud ständigt påminna oss om att synden är förlåten.
Synderskan i dagens text visste att hennes skuld var avbetald, det var därför hon visade kärlek och tacksamhet, men det är för att stärka henne i den tron och grunda hennes tro i det fasta ordet i tillsägelsen av syndernas förlåtelse, i avlösningen som Kristus idag säger till henne och till oss:
 
Dina synder är förlåtna (Lukas 7: 48)
 
Så kort och så enkelt. Han säger inte du är förlåten därför att du har gjort botgöring för allt, du är avlöst för att du har bötat för alla dina fel. Nej kort och enkelt:
Dina synder är förlåtna
 
Nu får hon hennes tro vila på Kristi fasta och klara ord. Han har sagt det därför är det så. Det spelar ingen roll vad folk säger, vad fariséerna och de skriftlärde, alla sadducéer och överstepräster anser. Han har sagt det, Han har sagt att min synd är borta nu, den är sonad, den är utplånad. Kristus har tagit den på sig och bär den ända bort till korset.
 
Tillägelsen av syndaförlåtelsen är ett kraftigt vapen mot alla tvivel och all ovisshet. Det är därför vi har evangelieförkunnelsens och sakramentsförvaltningens ämbete bland oss. För att försäkra oss, göra oss vissa, i
nåden. Vi har  samma söndag både avlösning och nattvard och evangelii predikan. Det är tre nådemedel samma dag. Är inte det för mycket? Nej, vi kan aldrig få för mycket av evangelium. Alla Guds nådemedel är Kristi försäkran för våra svaga och tvivlande hjärtan:
 
Dina synder är förlåtna

Men den ovillkorliga avlösningen har alltid varit en anstöt för förnuftets människor. Då började de andra bordsgästerna fråga sig: " Vem är den mannen, som till och med förlåter synder?" Men Jesus sade till kvinnan: "Din tro har frälst dig. Gå i frid."(Luk.7:49,50)

 
Kristus kunde förlåta synd därför att Han i sin person var Gud den Allrahögste. Det förstod inte människorna eftersom de inte förstod att Han är sann Gud. Men anstöten finns kvar ännu idag , därför att Kristus överfört makten att förlåta synd till människor. Kristus har givit Kyrkan himmelrikets nycklar(Matt. kap.16 och kap.18). Kristus har givit de kristna rätten att uttala syndaförlåtelsen ord, som vi läser i Joh.20:23:
 
Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna
 
Det finns människor som reagerar oerhört kraftigt att vi kan förlåta människor till höger och vänster. Men precis som Kristus gjorde det, har han i sin tur överfört denna tjänst till sin Kyrka och församling. Till ångrande syndare får också vi säga:
 
Dina synder är förlåtna.

Vad vi förklarar för denne syndare eller synderska är att  Kristus sonat all synd och förklarat världen i Kristus rättfärdig, och att denna gåva får omfattas av var och en som tror. Det är tron som griper om den färdiga gåvan, trons tomma hand. Därför förklarar också Kristus idag för kvinnan:

Din tro har frälst dig. Gå i frid. (Lukas 7:50)
 
Han säger inte som katolikerna: din tro och dina gärningar har frälst dig, eller som pingsvänner och andra: din tro och din avgörelse har frälst dig, din tro och din bönekamp har frälst dig. Nej. Kristus pekar på det faktum att hon litar på  rättfärdiggörelsen i Kristus och tillägnar sig Guds nåd. Han säger: din tro har frälst dig. Tron ensam, tron utan alla gärningar, tron utan alla förberedelser. Så ser den sanna frälsningen ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar