fredag 14 mars 2014

Vetekornet som faller i marken

Gud säger genom profeten Jesaja:


”Det var HERRENS vilja att slå honom och låta honom lida. När du gör hans liv till ett skuldoffer, får han se avkomlingar och leva länge, och HERRENS vilja skall ha framgång genom honom. Genom den vedermöda hans själ har utstått får han se och bli tillfreds. Genom sin kunskap förklarar min rättfärdige tjänare de många rättfärdiga, och deras skulder är det han bär. Därför skall jag ge honom de många som hans del, och de starka skall han få som byte, eftersom han utgav sitt liv i döden och blev räknad bland förbrytare, han som bar mångas synd och trädde in i överträdarnas ställe.” (Jes. 53:10-12)

Kristi liv fick sin frukt genom, hans död. Detta förklarar han när han säger:

Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas, Amen, amen säger jag er: Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det
rik frukt.” (Joh 12: 23, 24)

Kan man jämföra ett vetekorn med en diamant? Ett vetekorn är nästan värdelöst, jämfört meden diamant tänker vi. Jag skulle säga: ”Det beror alldeles på vad man gör med vetekornet”. Om man har ett vetekorn i en låda och en diamant i en låda i hundra år, så kommer en diamant kanske ha ökat i värde med 10 000-tals kronor medan vetekornet kommer att ha ungefär samma värde efter den tiden. Men om man gräver ner vetekornet i jorden, så kommer det visserligen att dö, det kommer att spricka upp och ett strå med flera veteax, kommer att växa ur det redan efter en någon månad. Om man tar vetkornen och planterar dem i jorden och tar när nya vetekorn när vetestrån växer upp, planterar om deras ax osv. varje år, i ett hundra år, så skulle antalet skördade veteax inte kunna rymma en lada mindre än hela vårt jordklot.

Så vad är värdefullast, en diamant eller ett vetekorn? Svaret är: Det beror alldeles på vad man gör med vetekornet.

Kristus säger :

Stunden har kommit då Människosonen skall förhärligas, Amen, amen säger jag er: Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt.” (Joh 12: 23, 24)

Om Kristus inte dött skulle inte en enda människa komma till himlen, alla synder skulle skilja oss från Gud, all vår skuld skulle stänga oss ute från gemenskapen med Gud. Men nu har Kristus dött på korset.

Genom Kristi kors äger vi rättfärdighet från Gud. Kristi död, hur neslig förödmjukande den än ser ut, är det största som hänt mänskligheten. Det är det yttersta tecknet på Guds kärlek, ja Kristi kors är Guds kärlek i handling.

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh. 3: 16)

Vetekornet som dör, läggs i jorden, och växer upp och blir ett veteax med många vetekorn på, något som dör och ger liv, syftar i första hand på Kristi död och segerrika uppståndelse. Hans död och uppståndelse blev till välsignelse för en hel värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar