torsdag 27 mars 2014

Våra tankar eller Guds?



”Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar." (Matt 16: 23)

Kristus gav Petrus den mest kraftfulla tillrättavisning som någon apostel någonsin fick i Bibeln.

Han kallar honom Satan, därför att Petrus i all sin välmening ändå gick den ondes ärenden. Petrus ville få Jesus att ge upp lidandets väg och välja jordelivet. Samma sak hade Satan själv frestat honom med i öknen. Han hade lockat Frälsaren med erbjudanden om
jordisk makt och lycka, att härska över alla riken i världen.

Kristus säger:

”Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar”, d.v.s. du utgår från hur du själv tänker och hur du vill ha det. Du utgår inte från Guds Ord.

Förmaning är nyttig. Det är ett uttryck för sann gudomlig kärlek. Det är inte säkert att Petrus nu insåg nu vilken nytta han hade av Kristi förmaning. Men många år senare så lyser den insikt Petrus så småningom vann i ett klart ljus när han skriver sitt första brev, han säger då:

Ni vet ju att det inte var med förgängliga ting, med silver eller guld, som ni blev friköpta från det meningslösa liv ni ärvt från era fäder, utan med Kristi dyrbara blod, som med blodet av ett lamm utan fel och lyte.” (1Petr. 1: 18, 19)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar