måndag 24 mars 2014

Otro i religiösa kläder



”Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig, Herre. Detta skall aldrig hända dig." (Matt 16:22)

Petrus börjar tillrättavisa Jesus. Man borde tycka att det är underligt att Petrus kan bli så drastisk att han motsäger Jesus. Men ovetande så kan det vara så att det är precis det vi gör när vi utgår från att våra egna tankar är de rätta.

Det är väl få av oss som skulle tänka oss att förmana Gud. Men hur är det med vår lydnad? Hur är det med vår tro?

Ordet motsäga står i infinitiv. Det betyder att det är något som pågår. Människans motsägande av Gud är något om pågår och pågår. Det är inträngande, och envist. Här ser vi också hur tålmodig vår Herre är. Ibland förstår vi inte Guds tankar, och ibland förstår vi dem, men vi är för envisa för att vilja ge efter.

Vi ska inte gå in på detta ännu. Men låt oss hålla i minnet att det kommer en vers 23. Det kommer en tid då Guds tålamod tar slut. En stund då vi motsagt honom för sista gången. Gud är tålamodig, men han är också rättfärdig. Han väntar att vi ska följa hans planer och tankar, men han väntar inte hur länge som helst.

Det står att Petrus tog honom åt sidan. Han tar honom åt sidan, som om han hade all rätt i världen att göra det. Vi kanske upprörs av en sådan högmodig attityd. Men när vi tror oss veta bättre, oavsett vad Guds Ord säger, så är det precis vad vi gör.

När Petrus säger ”Gud är nådig mot dig”, så är det en hebraism som betyder: ”Må det vara långt från dig”. Och Petrus är också lika definitiv som Jesus när han säger:

Detta skall aldrig hända dig


Det är nästan lika starkt som att säga: ”över min döda kropp. Jag hör visserligen vad du säger, men det ska inte hända”.

Men vår tro prövas när Guds tankar ställs mot våra egna, och vi blir utmanade om vi ska sätta Guds tankar över våra egna.

Någon sade att hon hade svårt för detta med att ge Gud sina synder, hon ville ge Gud sin lydnad och kärlek istället. Varför skulle jag kasta mina bekymmer på Herren, jag vill ge honom min renhet istället. Det låter så fromt, men det är ändå bara människotankar. I själva verket är det otro förklädd i religiösa kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar