tisdag 11 mars 2014

Varför korset är viktigt för människan



Petrus skriver:


Våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten.” (1 Petr. 2: 24)

”Så led Kristus en gång för våra synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe, för att föra oss till Gud” (1 Petr. 3: 18)

Vid denna stund på korset besegrades Satan. Kristus beskriver det så att den onde kastas ut. Det enda som satan kan använda mot människan är hennes synder, han kan anklaga henne och han kan fresta henne eller befästa henne i synd. Men på korset har Kristus som ett offerlamm ställt sig mellan Guds Faderns helighet och människan och bär mänsklighetens synder i sin kropp. När straffet föll över
honom och avtjänades på hans kors, vad kan egentligen skilja människan från Gud?

Synden är sonad på korset, därför är Satan avväpnad på korset. Han är besegrad. Och är han besegrad, är synden sonad, är skulden betald, straffet avtjänat och rättfärdigheten vunnen åt människan, vad skiljer oss egentligen från Gud? I Kristus är det ingenting som skiljer oss från Gud. Det enda som kan skilja oss från Gud är vår otro, att vi inte litar på att det han gjort för oss verkligen gäller oss.

I Kristus är förlåtelsen, rättfärdiggörelsen, försoningen en verklighet för en fallen mänsklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar