onsdag 26 mars 2014

Passionerad övertygelse är inte detsamma som Guds vilja




Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och att han måste dödas och på tredje dagen uppväckas.  Då tog Petrus honom åt sidan och började motsäga honom: "Gud är nådig mot dig, Herre. Detta skall aldrig hända dig." Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: "Gå bort ifrån mig, Satan! Du vill få mig på fall. Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar."  (Matteus 16: 21-23)

Det är en stor utmaning när det visar sig att Guds tankar är annorlunda än våra. Jesu ord om att gå till Jerusalem och bli dödad, var chockerande för Petrus.


Notera att Petrus aldrig frågar Jesus vad han menar, utan bara snabbt delger sina egna tankar.

Det första man behöver göra när något ter sig främmande borde väl vara att fråga hur den andre menar? Och när något verkar främmande i Bibeln så är det väl skäl att studera vidare, och djupare.

Vi pratar ofta mer än vi lyssnar. Vi har ofta svårt att stanna upp och begrunda Guds plan för att vi har en föreställning om att vi redan vet bättre.

Petrus brann av en passionerad övertygelse. Han är nästan handgriplig när han ska delge Jesus sina idéer. Han tar honom åt sidan och börjar motsäga honom.

Men passionerad övertygelse, är inte detsamma som att man har rätt. Man kan mycket väl tro något med en brinnande övertygelse och ändå ha fel. Petrus hade fel. Du och jag har ofta fel.

Vad är det som gör oss passionerade fyllda med brinnande övertygade? Är det för att den här tanken jag har, skulle tjäna mina syften bättre?

Det kan till och med vara så att vi det är av kärlek vi agerar som vi gör. Jag tror att det var av kärlek Petrus tog Jesus åt sidan. Han ville skydda honom, han ville att ingenting skulle hända Mästaren.

Men den sanna kärleken var ju egentligen den Kristus visade när han började tala om Guds plan att han skulle gå till Jerusalem för att frambära offret för alla människors synder

Finns det kärlek som är missriktad? Ja, visst, ibland kan det vi trodde var kärlek i själva verket var ren egoism.

Därför är det viktigt att vi tar reda på Guds sanning, Guds vilja och Guds plan och följer den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar