söndag 12 januari 2014

Varför inte alla ser ljuset

”ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet.” (2 Kor 4: 4)

Strålar det ut ett ljus från evangeliet? Ja, texten säger det. Har du och jag sett det ljuset?


Aposteln skriver till församlingen i Korint, en församling som hade ifrågasatt hans apostlatjänst, hans uppdrag från Gud. Var han verkligen från Gud? Och om han var från Gud, varför syntes det inte på en gång? Varför blev alla inte omedelbart övertygade?


Det är ju samma fråga som någon kanske ställer hos oss i vår församling och kyrka? Om vårt glada budskap verkligen är från Gud, varför blir inte alla övertygade? Om Guds Ande verkligen verkar med evangeliet, varför är det inte alltid väckelse när det predikas? Varför är inte kyrkan fylld av människor som drabbats av evangeliet?


Apostelns svar lyder:
”Är vårt evangelium dolt, så är det dolt för dem som går förlorade. Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet - han som är Guds avbild.” (2 Kor 4: 3-4)


Anledningen till att vi inte alltid ser solen är inte att solen slutat lysa, utan att molnen eller natten döljer den. Anledningen till att människor inte hör och förstår evangeliet, är inte att Gud inte vill alla människors frälsning, att Guds Ande inte drar och lockar människor till sig genom evangeliet, utan att den här tidsålderns gud, satan, har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar