onsdag 22 januari 2014

Gud är både helig och kärleksfull



Gud är både helig och kärleksfull i en och samma person. Hans helighet upplöser inte hans kärlek och hans kärlek upplöser inte hans helighet, men båda förenas vid Kristi kors. Vid Kristi kors uppenbarar Gud sin helighet genom att straffa världens synd i hans korsfästa kropp och samtidigt uppenbaras hans kärlek eftersom det är Gud själv som är fastspikad på korset och också blöder för en hel värld därför att han älskar alla människor.

I vår lutherska katekes så tränas vi i att hålla samman dessa två egenskaper i Guds väsen: hans helighet och kärlek.
Därför svarar vi inför varje bud: ”Vi skall frukta och älska Gud”.
Officeren som i Matteus 8:8 sade”säg bara ett ord, så blir min tjänare frisk” erkände sin egen ovärdighet och Guds helighet, men hade inte släppt blicken från Guds kärlek.
Bara ett ord från Guds Son räcker. Denne officerare var inte bara en vän till Guds folk och bekant med dess skrifter. Han hade också förstått att applicera profetian om Messias på mannen från Nasaret och erkände att löften också innefattade nåd för honom själv.

Herren Gud hade många gånger i det gamla förbundets skrifter lovat att besöka sitt folk. Och nu stod han där i mänsklig gestalt i Jesus person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar