fredag 24 januari 2014

Dopet försäkrar oss om evigt liv



För vår frälsning får vi lita på att Gud har rätt när han säger att våra synder har burits av Guds Son på korset och sonats genom Hans död. I honom är vi förlåtna. Detta får vi lita på, för att Guds Ord, säger så.

När vi tänker på vårt dop så kanske vi inte kommer ihåg så mycket. ”Det är bara vatten”, kanske någon säger. Hur kan vatten åstadkomma så stora ting? Men genom katekesen har vi lärt oss:

Det är inte vattnet som åstadkommer det, utan Guds Ord som är förenat med vattnet och tron som tror på detta Guds ord i vattnet, ty utan Guds Ord är vattnet vanligt vatten och
inte ett dop, men om Guds Ord kommer till vattnet är det ett dop, det vill säga ett livets vatten till salighet och ett bad till ny födelse i den helige Ande såsom Paulus säger till Titus i det tredje kapitlet, enligt sin barmhärtiget gjorde han oss saliga genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus vår Frälsare, för att vi rätfärdigförklarade genom hans nåd, skulle bli arvingar i hoppet till evigt liv.”

Och i Efesierbrevet läser vi:

Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den, för att helga den, sedan han renat den genom vattnets bad, i kraft av Ordet.” (Ef.5:25, 26)

Vatten är vatten. Men när Guds Ord är förenat med vattnet i dopet: ”I Faderns, Sonens och den helige Andes namn” , så är det ett dop. Och Kristus har lovat: ”den som tror och blir döpt, skall bli frälst” (Mark.16:16)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar