torsdag 16 januari 2014

Guds ljus är nådens ljus


Precis som Gud i skapelsen sade: ”Varde ljus” och det vart ljus, utan Guds skaparord så fanns inget ljus, så är det Guds Ord som idag skapar ljus i människohjärtan. Gud skapar andligt liv genom doporden när vi döper och genom evangeliet när vi förkunnar det. När prästen läser nattvardens instiftelseord, så vet vi att vad vi tar emot är vår Herres Jesu Kristi sanna kropp och blod under bröd och vin.

Och allt detta sker utan att vi medverkat eller gjort oss förtjänt. Vi var blinda, men han upplyste våra hjärtan genom evangelium. Vi var förlorade, men han gav oss tro.
Varför gjorde han det? Ja, han gjorde det av sin blotta kärlek, av nåden är ni frälsta säger Skriften.


Det var inte för att han såg något särskilt hos oss. När vi går in i en affär för att handla frukt, så tittar vi på hur äpplena ser ut, och väljer dem som är bra. Men när Gud blickar ut över mänskligheten, så är alla förlorade, alla är blinda och döda av naturen. Men han älskade oss ändå.


Och att just du och jag fått del av detta glada budskap om nåd och förlåtelse genom Jesus Kristus vår Frälsare, som älskar oss; det är bara av nåd.


Det är inte blixtar och dunder, eller ljusuppenbarelser, som övertygar oss när vi hör evangeliet. Det är berättelsen om den Gud som blev människa för att frälsa oss. Det är detta budskap som är Kristi ansikte.


Det är inte heller prästens övertygelseförmåga, inte ens apostlarnas övertygelseförmåga. Guds apostel Paulus säger:

"Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren ” (2 Kor 4: 5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar