onsdag 8 januari 2014

Gud kan bereda marken i våra hjärtan genom att avslöja oss



När profeten Nathan berättade historien om den skamlöse rike mannen som lurade till sig en fattig mans enda lamm (2 Sam.12:1-4), när David säger att ”den man som har gjort detta förtjänar döden” (v.5) och när Nathan förklarat: ”Du är den mannen” (v.7) och syftar på hur han lurade till sig Urias hustru Batseba (v. 8-10), så beredde Gud marken i kung Davids hjärta så att han kom till insikt om sin synd och utbrister: ”Jag har syndat mot HERREN” (v.13).

 Kristus beredd marken i den samariska kvinnans hjärta när han sade. ”Fem män har du haft,  och den du har nu är inte din man” (Joh. 4:18)

Kristus beredde mark i Nikodemus hjärta när han sade till honom: ”Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är Ande. Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” (Joh. 3:6,3) D.v.s. om du tror att du på egen hand ska komma in i Guds rike, inse att det är omöjligt! Petrus beredde marken i judarnas hjärtan på pingsdagen när han rakt på sak sade: ”denne Jesus som ni korsfäste” (Apg. 2:36). Gud beredde verkligen hjärtat på dessa judar, det står att: ”När de hörde detta, högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ’Bröder, vad skall vi göra?’”  (Apg.2:37)
David, den samaritiska kvinnan, Nikodemus och judarna behövde väckas ur syndens sömn. Så är det också ibland med oss. När Gud knackar på och oroar oss så skall vi inte skjuta det ifrån oss.
Han bereder mark när han visar oss att vi inte är så där förträffliga som vi önskar vara, när vi plötsligt ser hur eländigt vi uppfört oss. Vi har inte älskat Gud och vår nästa som vi borde, vi har inte satt honom först i våra liv, vi har inte helgat hans namn i ord, tankar och gärningar, vi har inte hållit hans Ord högt och prioriterat det i vår vardag, vi har inte varit lydiga våra föräldrar och överordnade, kanske ljugit eller trånat efter någon annans egendom, kanske åtrått någon som vi inte är gift med osv. osv. 
När vi vet om att vi gör sådana fel, skall vi inte skjuta det ifrån oss, utan ta med det i vår syndabekännelse inför Gud och ångra det. Men när den onde kommer och säger att detta gör att vi aldrig kan kallas Guds barn, då får vi inte låta lagen stiga upp i våra samveten. I samvetet får endast Kristus härska. När vi ångar våra synder så får vi också fly till Kristus, hålla oss till hans nåd och förlåtelse och leva i och av honom genom evangelium i Ord och sakrament.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar