onsdag 1 januari 2014

Den som behöver tröst



Trösta, trösta mitt folk! säger er Gud. Tala ljuvligt till Jerusalem och förkunna för det att dess vedermöda är slut, att dess missgärning är försonad, och att det har fått dubbelt igen av HERRENS hand för alla sina synder”. (Jesaja 40:1f)
Det var detta folket behövde höra när de levde i fångenskap i Babylon och när de återvända till ett ödelagt land: tröst. De behövde inte en profet som hytte med fingret och skrek: ”Vad var det jag sa?”.
Den människa som har ont för att skulden skrämmer henne, som känner smärta för att synden känns alldeles tung för att bära, den som inte går med ett upplyft huvud, utan stirrar i backen och inte törs höja sitt ansikte mot Gud för att man skäms för att man känner sig smutsig, oren, usel, skall inte
höra ytterligare påbud. Han eller hon bön behöver Guds tröst.

Samhället erbjuder olika tröstnappar: ”Du inbillar dig att det är synd, alla gör sånt där. Du är inte olika andra människor, alla människor har samma problem”. Det är ingen tröst. Det är ett livsfarligt gift. När det gör ont i samvetet skall man inte försöka fila av udden. Samvetet är Guds röst. Lyssnar jag inte på Hans röst genom lagen så kommer jag inte heller att höra hans röst genom evangelium.

Andra tröstar sig med tidsfördriv, med droger, med tillfälliga lösningar för att ge tillfällig lycka. Men såna ”lösningar” är inte heller en tröst. Man lindrar bara symptomen utan att ta bort problemet. Problemet sitter inte i känslan, utan i hjärtat och samvetet. Det är ungefär som att klistra plåster på att djupt infekterat sår. Såret finns kvar under alla plåster. Det är ungefär som att ge värkmedicin till en som har cancer. Värken kanske försvinner en stund. Men sjukdomen sitter kvar. Problemet måste tas bort.

Skall vi någonsin bli tröstade, komma tillrätta med vad som plågar vårt samvete måste vi lyssna till hur Gud tröstar genom profeten.

Trösta, trösta mitt folk! säger er Gud. Tala ljuvligt till Jerusalem och förkunna för det att dess vedermöda är slut, att dess missgärning är försonad, och att det har fått dubbelt igen av HERRENS hand för alla sina synder”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar