onsdag 13 februari 2013

Spelar det någon roll vad man tror på?



När människor i allmänhet i Sverige får höra om vår tro på Kristus så är det inte alla som är lika fientliga som många judar på Jesu tid var. En del rycker på axlarna och säger med ett välmenande leende: "Det spelar inte så stor roll vad man tror på, bara man är övertygad". 

En ateist jag talade med sade ungefär att "det spelar ingen roll om Gud finns, för om han finns så tror jag han ser på att man har en ärlig övertygelse, oberoende av om man tror på honom eller ej."

Men visst spelar det roll vad man tror på. Stalin, Mao och Hitler hade säkert en ärlig övertygelse. Spelade det någon roll vad de trodde på, var det viktiga att de hade en ärlig övertygelse? Knappast. I deras fall ledde deras ärliga övertygelse till att miljontals människor dödades. Vår tro påverkar hur vi är och hur vi lever. Om Gud finns så är det förstås meningsfullt att ha en relation till honom.

Om en person älskar dig så är det viktigaste naturligtvis för honom eller henne och kanske även för dig att veta att han/hon älskar dig och kanske att du också kan möta den kärleken. En övertygelse som bara är en illusion är helt meningslös, lika meningslöst som att droga ner sig och njuta av sin egen berusning.

Ibland så får man höra kommentaren: "Det är säkert bra för dig, men mig passar det inte". Den som uttalar en sådan kommentar har antingen inte förstått kristendomens anspråk eller redan underkänt kristendomen och bara ser dess värde som en sorts tröstnapp i livet. 

Om kristendomen är sann, vilket den är, så är den betydelsefull för alla människor. Ja, den får konsekvenser för alla människor, vare sig man tror på den eller ej, om inte här i tiden så i evigheten.

Antingen möter vi Kristus här i tiden som Frälsare eller så möter vi honom efter livet som Domare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar