onsdag 27 februari 2013

Frestelsen försöker få oss att använda Guds kallelse och gåvor för egen vinning


"Sedan tog djävulen honom till den heliga staden och ställde honom på tempelmurens utsprång och sade: "Om du är Guds Son, så kasta dig ner! Det står ju skrivet: Han skall ge sina änglar befallning om dig, och de skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten."  Jesus sade till honom: "Det står också skrivet: Du skall inte fresta Herren, din Gud. Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet.  Och han sade: "Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig."  Då sade Jesus till honom: "Gå bort, Satan! Ty det står skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du tjäna." (Matt 4:5ff)

 Satan frestade Jesus att använda sin gudomliga makt själviskt. Det är fortfarande satans strategi när han möter Guds barn. Att vi skall använda Guds gåvor för vår egen njutning, vår egen ära, vår egen lycka, vår egen makt, istället för att använda dem för att tjäna medmänniskan. 
  • Om vi begåvats med ett tilltalande sätt, så frestas vi att använda det för att få egen framgång, istället för att använda det för att förhärliga Kristus.   
  • Om man begåvats med talets gåva, så kanske man frestas att prata sig till olika fördelar, istället för att göra som Petrus säger i sitt första brev ”Om någon talar skall han tala i enlighet med Guds ord.” (1 Petr 4:11). 
  • Om man är begåvad med vishet kan man frestas att använda sin hjärna för att verka bättre än andra, istället för att tjäna andra med de gåvor som Gud skänkt.

I öknen hänvisar satan till Guds Sons makt för att få honom att bruka den för egen del. Är du hungrig? Ja, men du kan ju förvandla sten till bröd. Känner du dig ensam, ja, men hoppa nerför muren, det skulle dra stora skaror till dig. Känns det tungt med lidandets väg? Ja, men tänk på att du kan få hela världen att lyda dig, om du tillber mig.

I ingen av frestelserna hänvisar satan till andras behov, utan alltid till de egna behoven. I alla frestelser, uppmanas han agera utanför de ramar Gud gett för människor. Jesus frestas till enkla genvägar.

Visst förvandlade Jesus fem bröd och två fiskar till mat för tusentals människor (Matt 14:17ff.) Men när han själv var törstig bad han en samaritisk kvinna om vatten, han och hans lärjungar blev ibland bjuden på mat hemma hos Lasarus, Marta och Maria i Betania.

De tre frestelserna skulle ge oss en annan Kristus än Han som dog för våra synder.

3 kommentarer:

  1. Väldigt bra inlägg!!!
    Det gäller att rannsaka sig och vara på sin vakt,varje dag och varje stund...
    Herrens Välsignelse!!!

    SvaraRadera
  2. Veldig godt skrevet med viktige poenger.

    SvaraRadera