lördag 16 februari 2013

Saknar du ljuset?



Solens ljus är en fantastisk bild på nåden. Man skaffar sig inte solljus. Det är ljuset som kommer till oss. Och vi kan inte på något sätt ta åt oss äran av ljuset. Det kommer från solen.

En del talar om frälsningen ungefär som den vore något vi människor kunde åstadkomma. "Du måste se till att bli frälst. Du måste be så att du blir frälst."

Man är medveten om att vi saknar någonting. Vi saknar ljuset, vi vandrar i mörkret. Detta mörker kallar Bibeln synd. Det betyder att vi har avvikit från Guds mening med oss, att vi skulle vandra i gemenskap med honom. Vi har alla genom Adam och genom våra egna liv gjort fel inför Gud, handlat oriktigt och på så sätt dragit på oss skuld.  Hur ljusa än vi skulle vilja vara, så är vi i oss själva inte självlysande. Vi är impregnerade av det som skiljer oss från Gud - syndens och skuldens mörker. Och vi har inte heller kraft att ta oss ut situationen.

Men för att ta oss ur den skuld som skiljer oss från Gud så bestämde han av evighet att själv betala den. Det gjorde han när han sände sin enfödde Son för att bli människa och födas genom jungfru Maria. Kristus Guds Son lät straffet, som rätteligen skulle falla över oss, pga vår skuld, falla på sig själv. Genom Kristi död på korset är alla våra synder förlåtna, all vår skuld är betald, vi är frikända inför Gud och rättfärdigförklarade. 

Så, tvärtemot vad människor i allmänhet tänker, så kommer vägen tillbaka till Gud inte från oss själva. Den är en gåva som Gud räcker till oss när han förklarar att Kristus är vår Frälsare. Vi blir inte ljusets söner genom att genom våra egna ansträngningar försöka tvätta bort vår skuld. Vi bli ljusets barn för att Ljuset lyser på oss; för att nådens sol lyser på oss genom evangelium om Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar