fredag 22 februari 2013

Att fall kan vara utan återvändo



Så snart vi viker bort från ljuset så riskerar vi att sjunka djupare och djupare in i mörkret tills det helt övervunnit oss.
Evangelisten Johannes varnar oss för att sådant fall kan vara utan återvändo:

"Fastän han hade gjort så många tecken inför dem, trodde de inte på honom. Så uppfylldes profeten Jesajas ord: Herre, vem trodde vad som predikades för oss, och för vem var Herrens arm uppenbarad?  Alltså kunde de inte tro. Jesaja har också sagt: Han har förblindat deras ögon och förstockat deras hjärtan, så att de inte ser med sina ögon och förstår med sina hjärtan och vänder om och blir botade av mig." (Joh 12: 37ff)

De allra flesta judar trodde inte på Kristus. Men detta beskrivs inte så att han hade misslyckats. Johannes berättar att precis detta är uppfyllelsen av vad profeten Jesaja förutsagt flera hundra år tidigare. I Jesajabokens 53:e kapitel beskrivs Kristus i sitt frälsningsuppdrag som Herrens lidande tjänare. Med många detaljer målas bilden upp av den korsfäste Kristus som straffet lades på för att vi skulle få frid och genom vars sår vi alla är helade. I inledningen till det 53:e kapitlet konstaterar Jesaja just det Johannes konstaterar om evangeliets förkunnelse:

"vem trodde vad som predikades för oss, och för vem var Herrens arm uppenbarad?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar