tisdag 5 februari 2013

Korintiserar du?



Situation i Korint

Staden Korint var en av Greklands mest beryktade städer. Den var mångkulturell, d.v.s. den bestod av både greker, orientaler och judar. Den var utmärkt för handel med sin närhet till Korintska näsets hamnar. Men staden hade också ett dåligt rykte. Sjömännen som kom iland blev målgrupp för krogar och bordeller. På berget Akrokorint strax söder om staden låg ett beryktat Afroditetempel, som var en av antikens största bordeller.  Att ”korintisera” betydde på grekiska att hänge sig åt utsvävningar.

Situationen i församlingen i Korint

Till den kristna församlingen i Korint skriver Paulus två brev. Breven handlar till stor del om hur man förhåller sig som kristen i en ogudaktig omgivning, och också om hur man hanterar problem i församlingen, när den ogudaktiga världen så att säga börjar krypa innanför församlingens hägn.

Medlemmarna i församlingen levde i en rik stad och hade det tydligen väl ställt (1 Kor. 4:7-10) Det kan vara en välsignelse för kristna som är goda förvaltare, men också bli till en frestelse.

Det var inte bara problem med att man omgavs med otuktiga och avgudadyrkare, utan också med att otukt hade trängt in i församlingen, utan att man gjort något åt saken (1 Kor. 5-6).

Man hade problem äktenskap mellan kristna och icke-kristna och kravet på att leva avhållsamt innan äktenskapet (1 Kor.7).

Köttet från offren i Afroditetemplet såldes på marknaden som vilket kött som helst. Det var naturligtvis ett problem för en kristen när han åt tillsammans med en hedning ifall måltiden uppfattades som en offermåltid till avgudarna.  Den kristne måste ju med sin handling visa att han var trolovad med Kristus, den ende sanne Guden, och inte godtog hednisk avgudadyrkan (1 Kor. 8-10). Detta i kombination med att församlingen var lite väl fixerad vid yttre andliga manifestationer, som tungotal (1 Kor.12-14) och hade kvinnor som ännu inte riktigt förstått kvinnans ställning i församlingen (1 Kor.11) gör ju det första församlingsbrevet till Korint väldigt dagsaktuellt, eller hur?

Situationen i Sverige

Dagsaktuellt såtillvida det visar att en kristen inte kan leva av den ogudaktiga soppa som vår samtid blivit, utan ofta måste ta avstånd. Sverige är inte längre ett kristet land, om det nu någonsin varit det. Det är ett hedniskt land. Precis som Korint mångkulturellt, med många religioner, mycket omoral, fylleri, utsvävningar och inte så få avgudar, även om vi inte kallar dem gudar.
Vi har också problem med att upprätthålla äran i äktenskapet, i ett samhälle som föraktar det heliga äktenskapet, Vi har problem med otukten som inte bara finns på bordeller utan som kryper oss nära genom TV, tidningar och internet. Vi har problem med att inse att vi bara är förvaltare och lockas lätt att förblindas av penningens trollkraft.

Vi har kanske inte lika mycket problem med att dra gränsen mot avgudadyrkare som att dra gränsen gentemot heretiska kristna som hanterar Bibeln som en ask fylld av tolkningar och den förrädiska ekumeniken.

Så Paulus brev är inte bara ett brev till Korint, utan också till dig och mig, till dagens kristna församlingar. Hur ska vi förhålla oss? Hur skall man stå emot så att man överlever andligen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar