måndag 21 januari 2013

"Patriarkalisk" eller Fader?


Det finns något som är viktigare än till och med familjen och det finns en annan familj som har en annan betydelse än den biologiska familjen; den familj som består av mor, far och barn.

Viktigast av allt här i livet är att vi lär känna vår Fader i himmelen. Och det kan vi göra även om vi helt saknar familj. Det är också när vi känner vår himmelske Fader som vi kan lära oss att bli goda barn eller goda föräldrar.

Men den feministiska teologin säger att vi ska undvika att kalla Gud fader. ”Det finns så många som blivit kränkta av det patriarkaliska samhället”, säger man ”att det är bättre att kalla Gud mor”. Man han har till och med kallat sin gud "Sofia". 

Men om vi fäder misslyckats med att ge en bra bild av det gudomliga faderskapet så gör man ju inte saken bättre genom att kalla Gud för mor. Då är det väl bättre att låta Guds Ord visa oss hur en riktig fader skall se ut genom att tala om Hans kärlek och omsorg, så att vi fäder har en riktigt god Fader att rätta oss efter och söka efterlikna, och de kvinnor som upplevt sig kränkta av den mänskliga manligheten kan ju få sin bild upprättad av hur en god Fader ser ut genom att se på Gud. 

I vilket fall har Bibeln lärt oss att se Gud som vår Fader och det har ingen människa rätt att ändra på. Det är den beskrivning av Gud som Gud själv vill ha och då får vi hålla oss till den. 

Varje annan gudsbild än den Gud som uppenbarat sig i Bibeln är en avgud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar