söndag 20 januari 2013

Familjen är viktig


Om man ställer frågan vad som är viktigt och viktigast här i livet till folk i allmänhet  så får man flera olika svar. Det kan vara: att ha ett bra jobb, att ha en meningsfull fritid, att kunna göra karriär, att hitta sig själv, att älska någon osv. osv.   

Någonstans ganska högt upp på listan brukar det stå: familjen. Och då kan det vara den familj man är barn i, relationen till  syskonen och föräldrarna, eller den familj man själv är förälder i eller tänker att bilda någon gång i framtiden. Familjen är viktig. 

Och även om den moderna samhällsandan mer och mer löser upp de naturliga idealen, och pekar på individen och det egna jaget, så är familjen ändå för många viktig.

Ungdomskriminalitet bottnar ofta i brist på en trygg familj. Våra fängelser är fulla av skilsmässobarn, även om inte alla skilsmässobarn mår dåligt. Men inte heller den upproriska ungdomen klarar sig utan familj. Man söker ofta en annan sorts familj.

Familjen är viktig för att den ger trygghet och gemenskap. 

Jesus välsignade familjens gudomliga instiftelse genom att som gäst närvara vid bröllopet i Kana och genom att själv födas in i och växa upp i en familj. Han underordnade sig sina föräldrar och såg till att hans mor fick en trygg ålderdom när han på korset anförtrodde ansvaret för henne åt aposteln Johannes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar