onsdag 16 januari 2013

Återsamlandet av det sanna Israel, handlade om omvändelse och tro, inte politik


Jesajas ord skulle predikas för ett folk som led under smärtan av fångenskap och förskingring. I Jesajaboken finns klara uttalanden om hur Gud återsamlar ett förslavat och förskingrat folk till sitt eget land. Men orden i texten pekar vidare och längre. Profetens språk är målande:

Jag skall bevara dig och göra dig (Messias) till ett förbund för folket, för att upprätta landet och utskifta de förödda arvslotterna och säga till de fångna: ”Drag ut.”, och till de som sitter i mörkret: ”Kom fram.” De skall finna bete utmed vägarna, betesplatser på alla kala höjder. De skall varken hungra eller törsta, ökenhettan och solen skall inte skada dem, ty deras förbarmare skall leda dem och föra dem till vattenbäckar.” (Jesaja 49:8f)

Handlar inte detta om staten Israels upprättande 1947? Nej. Återsamlandet är ett återsamlande i tro på Honom som är ett förbund för folket. De som for till Israel 1947 var många av dem ateister och de flesta förkastade Kristus. Staten Israels skapelse är en politisk konstruktion. Det återsamlande Jesaja talar om sker när Herren säger till de fångna: ”Drag ut.” och till dem som sitter i mörkret: ”Kom fram.”

Det är alltså genom sitt Ord som Gud befriar de fångna och för dem ut i ljuset som sitter i mörkret. Det är ingen politisk lösning. Det är förkunnelsen av Herrens Ord. Och Jesus säger:

Han har sänt mig till att ropa ut frihet för de fångna.” (Luk. 4:18)

Jesus säger:

Jag är världens ljus” (Joh.8:12)

3 kommentarer:

  1. Oj..kunde inte sagt det bättre själv :-) Allvarligt talat..du förklarar återsamlandet på ett utmärkt sätt Stefan! Det är enkelt att förstå och du gör det utan en onödigt lång utläggning.. Än en gång TACK! Glad för att jag hittade din blogg.

    SvaraRadera