tisdag 15 januari 2013

Kristus är det nya förbundet


Herren talae till sin tjänare, till Messias:

jag skall bevara dig och göra dig till ett förbund för folket, för att upprätta landet och utskifta de förödda arvslotterna och säga till de fångna: ’Drag ut’, och till dem som sitter i mörkret: ’Kom fram.’”(Jesaja 49: 8, 9)

Gud tilltalar på samma sätt han som kallas Herrens tjänare i det 42:a kapitlet:

Jag skall.. göra dig till ett förbund för folket, till ett ljus för hednafolken, för att du skall öppna blinda ögon och föra fångar ut ur fängelset, ur fångenskapen dem som sitter i mörkret” (42:6, 7)

Gud hade ingått i förbund med Noa, Abraham och Moses. Nu talas om ett annat förbund, ett förbund som inte handlar om omskärelse, lagar eller ceremonier utan som handlar om en person. I både det 42:a och 49:e kapitlet säger Gud om sin tjänare:

Jag skall göra dig till ett förbund

Det gamla förbundet med Gudsfolket handlade om att Gud lovade att beskydda ett land och ett folk om de höll hans lag. 

Det nya förbundet handlar om något helt annat. Det handlar om att Gud förlåter synd genom sin Son Jesus Kristus vår Frälsare. Det grundas helt och hållet i personen Kristus. Gud sände honom till vår värld för att ta vår synd och skuld på sig och straffas för den i vårt ställe för att vi i honom skulle äga syndernas förlåtelse, för att vi skulle tillräknas hans rättfärdighet.
Kristi kropp och blod som offrades på korset för att vi skulle renas från allt det som skiljer oss från Gud är det nya förbundet. Därför säger Kristus genom  prästen vid nattvarden om Frälsarens blod som vi får ta emot:

denna kalk är det nya förbundet (eller testamentet) i mitt blod

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar