fredag 13 december 2013

Ställföreträdare



våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä.. genom hans sår har ni blivit botade….Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid….Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom.” (1 Petr.2: 24, Jes.53: 5,6)


Vad betyder ställföreträdande? Det berättas att en grupp krigsfångar höll på att bygga järnväg i Burma under andra världskriget. Vid slutet av dagen samlades arbetsredskapen ihop. En japansk fångvakter skrek då att en spade fattades, och krävde att få veta vem som tagit den. Han bad den skyldiga att ta ett stag framåt. När ingen rörde sig tog han fram sitt gevär och skrek: ”Alla ska dö! Alla ska dö!”.  Då tog en man ett steg framåt och vakten slog ner honom med sitt gevär. När fångarna kom tillbaka till lägret räknades vapnen på nytt och det visade sig att inget redskap fattades. En oskyldig man hade stigit fram som ett ställföreträdande offer för att rädda de andra. 

På samma sätt kom Jesus för att träda fram i vårt ställe. Vi är alla skyldiga inför Gud och vi förtjänar att straffas. Jesus utstod korsfästelsen för vår skull, i vårt ställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar