tisdag 10 december 2013

Advent


De fyra adventssöndagarna pekar fram emot firandet av Kristi födelse på Juldagen  och hans andra ankomst, den dag han kommer tillbaka till vår värld.

Jag tror de allra flesta vet att vi firar jul till minne av Kristi födelse och inte för tomtens skull eller julklapparna. Men varför är det så viktigt? Vem var Jesus?

Ja, för de allra flesta svenskar idag verkar inte Jesu födelse vara så viktig. Julens egentliga innebörd har trängts tillbaka av allt möjligt annat, precis som påskens och allhelgonahelgen. Men en gång i tiden så var Jesu födelse
viktig. Det är ju också därför man satte år 0 till hans födelse.

Nu är det ju inte så att man satte 25 December för att man vet att Kristus föddes då. Det är troligen så att han föddes på någon helt annat dag på året. Men man bestämde i alla fall en gång i tiden att högtidlighålla hans dag några dagar i anslutning till midvintersolståndet , precis som man högtidlighöll Johannes Döparen i anslutning till midsommarsolståndet . Det är väl ganska lämpligt. Solen visar sig längre på dagen efter att man firat Kristi födelse. Han är ju själv ett ljus som är klarare än solen.


Och i Adventstid så ser vi fram mot den dag han kommer. Men varför? Vad var det för speciellt med Kristus? Varför behövde han födas till vår jord?
Egentligen finns hela svaret i hans namn: Jesus. Ordet Jesus som är ett hebreiskt ord betyder ju: ”Herren frälsar”.  Jesus är alltså Herren Gud i människogestalt som frälsar eller räddar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar