torsdag 22 november 2012

Säg nej


Bibeln säger:

Vi som har dött bort från synden, hur skulle vi kunna fortsätta att leva i den? Eller vet ni inte att vi alla som har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till hans död? Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet.” (Rom 6:2-4) 

Den första chocken för nya kristna, för nyomvända brukar vara när man märker att man själv fortfarande syndar fast man är en kristen. Man vill inte synda, men ibland blir det så ändå. Och nästa tanke brukar vara: ”kanske jag inte är en kristen, eftersom jag fortfarande har problem med synden”.

Vad ska man svara, när en ”ny kristen” en nyomvänd frågar om varför man fortfarande syndar och hur man ska göra med synden?

Ja, man ska inte svara: ”Det där var väl inte så allvarligt. Alla gör sådant. Gud bryr sig inte om sådana småsaker.”

Synd är verkligen allvarligt och även små synder skiljer oss ifrån Gud och skadar vår relation till Gud. 

Man ska för det första svara att även fast vi är kristna, har en ny vilja, är nya människor genom dopet, så har vi fortfarande kvar vår gamla syndanatur, köttet som förleder oss att göra onda saker.

Men vi ska för det andra också svara att man kan övervinna synd. Det finns ingen synd man inte kan säga nej till. Ingen är tvungen att synda. 

Ju närmare vi lever Jesus genom evangelium i ord och sakrament, desto mer kraft får vi att övervinna frestelser till synd, och desto mer kärlek från Gud och glädje i tron får vi så att vi kan lyda Han vilja bättre och bättre.

Vi skall för det tredje svara. Att även fast en kristen, inte vill synda och verkligen försöker att leva ett bättre liv, så faller hon ibland. Det kan ha massor av olika förklaringar, men och vår katekes sammanfattar dem i tre ord: 1) Djävulen 2) världen och 3) vårt eget kött. 

Det vill säga 1) den onde kan lura oss att ta vår blick från Jesus, så att vi tänker mer på oss själva än på honom och våra medmänniskor. 

2) De icketroende människorna omkring oss kan förleda en kristen så att hon tappar blicken från Gud och hans lag och

 3) vår egen syndiga natur, är onda tankar och begär som vi är födda med. Vi är fyllda av böjelser som lockar oss till att bli avundsjuka, högmodiga, egoistiska och tråna efter förbjudna saker.

Men vi kan säga nej, precis som Josef sade nej, när Potifars hustru försökte locka honom i säng och precis som Jesus sade nej, när djävulen vill få honom att byta lidandets väg mot all makt i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar