onsdag 14 november 2012

Att inte lita - då och nu


 Israels barn, hela menigheten, kom in i öknen Sin i den första månaden, och folket stannade i Kadesh. Där dog Mirjam, och där begravdes hon. Och menigheten saknade vatten, och därför slöt de sig samman mot Mose och Aron. Folket klagade på Mose och sade: "Om vi ändå hade fått dö när våra bröder dog inför HERRENS ansikte! Varför har ni låtit HERRENS församling komma in i denna öken, så att vi och vår boskap måste dö här? Varför har ni fört oss upp ur Egypten och låtit oss komma till denna hemska plats? Här växer varken säd eller fikon, vindruvor eller granatäpplen, och här finns inget vatten att dricka." Men Mose och Aron gick bort från församlingen till uppenbarelsetältets ingång och föll ner på sina ansikten. Då visade sig HERRENS härlighet för dem. Och HERREN talade till Mose. Han sade: "Tag staven, och kalla samman menigheten, du och din bror Aron, och tala till klippan inför deras ögon, och den skall ge vatten. Så skaffar du fram vatten åt dem ur klippan och ger menigheten och dess boskap att dricka." Då tog Mose staven som låg inför HERRENS ansikte, så som han hade befallt honom. Och Mose och Aron kallade samman församlingen framför klippan, och han sade till dem: "Lyssna, ni upproriska! Kan vi ur denna klippa skaffa fram vatten åt er?" Sedan lyfte Mose upp sin hand och slog med sin stav två gånger på klippan, och mycket vatten kom ut, så att menighet och boskap fick dricka.  Men HERREN sade till Mose och Aron: "Eftersom ni inte litade på mig och inte höll mig helig inför Israels barns ögon, därför skall ni inte få föra denna församling in i det land som jag har givit dem." Detta var Meribas vatten, där Israels barn tvistade med HERREN och där han bevisade sig helig bland dem.(4 Mos. 20: 1 – 13)

Efter att Guds profet Moses lett Israels folk ut ur Egypten, så hade han sänt spejare in i det förlovade landet för att de skulle få veta vad som låg framför dem.  Det är egentligen inte en särskilt lång resa mellan Egypten och Israel. Det tar inte 40 år att gå från Egypten till Israel, utan möjligen några veckor. Men när folket får höra spejarnas berättelser om det nya landet, så ser de inte bara möjligheter, utan också motgångar och de blir rädda och arga på Moses som förde dem ut ur Egypten.  Det innebär att folket indirekt misstror Gud. De tror inte att den Gud som räddade dem från Farao och som delade Röda Havet kommer att beskydda dem och föra dem in i det nya landet. Som straff så låter Gud dem vara kvar i öknen och irra runt i den i 40 år. Gud låter en hel generation dö i öknen, därför att de misstrodde honom. Allt detta kan man läsa om i 4:e Moseboks 14:e kapitel. 

I det 20:e kapitlet har det gått 38 år. Folket står inte långt från floden Jordan. Det är nu en helt ny generation israeliter som slagit läger under Mose ledarskap.

Hade man lärt sig av fädernas misstag? Hade man lärt sig att lita på Gud under de år han försörjt dem i öknen? Vad säger texten?

”menigheten saknade vatten, och därför slöt de sig samman mot Mose och Aron. Folket klagade på Mose och sade: "Om vi ändå hade fått dö när våra bröder dog inför HERRENS ansikte! Varför har ni låtit HERRENS församling komma in i denna öken, så att vi och vår boskap måste dö här? Varför har ni fört oss upp ur Egypten och låtit oss komma till denna hemska plats? Här växer varken säd eller fikon, vindruvor eller granatäpplen, och här finns inget vatten att dricka."

De var inte obekanta med berättelserna om hur Gud befriade Israel från Egyptens slaveri. Det var en levande berättelse som fanns med dem och som man illustrerade och firade varje påsk. I 38 år hade de stått med vandringsstavar i sina händer och ätit osyrat bröd och påskalammet kryddat med bittra örter för att påminnas om hur snabbt man fick bryta upp, vilket lidande man gick igenom, men hur Gud med sin mäktiga hand skyddat dem. De kände till Guds under och Guds löften, men var fortfarande ett otroget folk.  De hade inte lärt sig att lita på Gud och höll fortfarande på att skapa tvister och klaga.

menigheten saknade vatten, och därför slöt de sig samman mot Mose och Aron”

Vad kallar man sånt? Ett väldigt smalt synfält? Att inte se skogen för alla träd?

Men är det inte så ofta med oss. Tänk bara efter hur mycket Gud gett dig och mig. Han har skapat oss, gett oss liv, gett oss sinnen att njuta livet med. Men inte bara det, trots att vi svek, trots att vi levde i olydnad mot honom, sände han sin enfödde Son till vår värld att dö i vårt ställe. Han har förlåtit oss alla våra synder och skänkt oss fullkomlig rättfärdighet genom Jesu Kristi liv, lidande, död och uppståndelse. Tänk så stort egentligen!

Tänk också på att det var just du och jag som fick del av denna fantastiska nyhet, budskapet om att Jesus Kristus kommit till världen för att frälsa syndare. Det var just du och jag som han lyfte in i sitt rike genom det heliga dopet, just dig och mig räcker han sin kropp och sitt blod i altarets sakrament, just dig och mig meddelar han sin förlåtelse i avlösningen. Han har gett oss församlingen, en familj av systrar och bröder, och han har lovat att vara med oss alla dagar intill tidens slut, han har sagt att för den som älskar Gud samverkar allt till det bästa.

Tänk så snabbt vi glömmer, precis som israeliterna, som på en enda dag är beredd att överge allt, de som i dagen text säger:

Om vi ändå hade fått dö när våra bröder dog inför HERRENS ansikte! Varför har ni låtit HERRENS församling komma in i denna öken, så att vi och vår boskap måste dö här?”

Om Gud bevarat dem i öknen i 38 år, med mat och vatten, varför skulle han inte bevara dem i två år till?

Och sen när blev Egypten ett bättre alternativ. Var de inte slavar i Egypten? Hade inte Israels folk ropat och bett till Gud om att bli befriade från Egypten?

Är det inte så, att samma tvivel uppstiger i våra hjärtan? Har inte vi också ett väldigt smalt synfält när vi klagar på Gud och de människor Gud satt vid vår sida? Det är fel på församlingen, det är fel på mina syskon i tron, det är fel på prästen. Varför har inte jag lika fint som andra, lika mycket pengar som andra, lika lydiga och snäll barn som andra? Varför är det så fint i andra kyrkor? Varför har vi ingen fin orgel, stor kör, enorma folksamlingar, och intensiv gemenskap”

Israel litade inte på att Gud skulle försörja dem i öknen. Är det att lita på Gud att säga: ”Jag har inte råd att betala tionde. Men jag har råd att slösa en tiondel av mina tillgångar på mig själv”?

Jesus säger:

varför gör ni er bekymmer för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er att inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer skall han då inte klä er? Så lite tro ni har!” (Matt. 6: 28 - 30)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar