måndag 26 november 2012

Bekänna sin synder för pastorn eller en kristen broder eller syster


Men hur gå detta till med att bekänna. Visst kan man bekänna sin synder inför Gud, utan mellanhand. Men låt oss inte glömma att Skriften faktiskt uppmanar oss:

Bekänn... era synder för varandra ” (Jak 5: 16)

Det är därför vi säger med Luthers lilla katekes:
1. Vad är bikten?
Bikten består av två delar. Den första är att vi bekänner synderna. Den andra är att vi tar emot absolution eller syndernas förlåtelse av den som vi biktar oss för, som av Gud själv, och så tror fullt och fast utan att tvivla, att våra synder verkligen är förlåtna inför Gud i himlen.

2. Vilka synder ska vi bekänna?
Inför Gud ska vi erkänna att vi är skyldiga till alla synder, även sådana som vi inte vet om. En sådan syndabekännelse har vi i Herrens bön. Men för Kristi tjänare ska vi bara bekänna de synder som vi vet om och som plågar våra samveten.

3. Vilka är dessa synder?
Pröva dig inför Guds tio bud: Har du som far, mor, son, dotter arbetsgivare eller arbetstagare varit olydig, otrogen eller lat? Har du skadat någon med ord eller gärningar? Har du varit oärlig, vårdslös, slösaktig eller gjort något annat orätt?

4. Hur ska pastorn försäkra en ångerfull syndare om förlåtelsen?
Han ska säga: ”På vår Herre Jesu Kristi befallning förlåter jag dig dina synder i Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen.”

Det är en stor glädje att bli försäkrade om att våra synder är förlåtna för Kristi skull av en medkristen. 

Vi kan läsa om det i Bibeln, men våra hjärtan har ofta svårt att ta till sig av evangeliet, man tänker att det gäller andra, men inte mig. Därför har Kristus gett kyrkan uppgiften att tillsäga syndernas förlåtelse, som Jesus säger i Johannes 20: 23:

Om ni förlåter någon hans synder så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder så är han bunden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar