söndag 18 november 2012

Moses andra fel: hans högmod

Ytterligare en egenskap som stack fram hos Moses i 4 Mosebok kapitel 20 är stolthet eller högmod.

Det var vanligen inget som syntes hos Moses. Skriften säger:

Mose var en mycket ödmjuk man, mer än någon annan människa på jorden.” (4Mos. 12: 3)

Men i 4:e Mosesbok 20: 10 säger Moses till folket:

”Lyssna, ni upproriska! Kan vi ur denna klippa skaffa fram vatten åt er?"

Och sedan producerar han fram vatten ur klippan på sitt eget sätt genom att slå på klippan.

Kan vi (d.v.s. jag och Aron) ur denna klippa skaffa fram vatten åt er?"

Det var inte Moses som delade röda havet, det var inte Moses som gav folket manna i öknen eller vatten. Allt var gåvor av Guds nåd och kärlek.

Gud anklagar Moses och Aron för att inte ge honom äran. Han säger:

"Eftersom ni inte litade på mig och inte höll mig helig inför Israels barns ögon, därför skall ni inte få föra denna församling in i det land som jag har givit dem." (4 Mos 20: 12)

Moses hade begått misstaget att börja tro att Gud inte kunde göra något utan honom. Men Gud behöver ingen människa. Han gör saker och ting genom oss. Men ingen människa är oundgänglig. Gud kan använda vem han vill, till och med en Bileams åsna. Stolthet är att tro sig vara så viktig att man nästan menar att Gud ska vara tacksam.

David var en man efter Guds hjärta, men också en stor syndare. Men den största synden vara inte hans äktenskapsbrott med Batseba, eller konsekvensen - att Uria eller hans son dog.  Davids största synd var när han började räkna folket. Det kan ju ses som en oskyldig handling. Men i själva verket var det att räkna med egen styrka, istället för att lita på Guds makt. Tack vare denna Davids synd förlorade 70 000 människor livet (1 Krön 21:1ff).

Också i Kyrkan kan stolthet eller högmod vara ett problem. Om sådana som Moses eller David kämpade med detta så gör vi det säkert också.

Om vi i kyrkan, på våra jobb eller på vår fritid, tror att något av vad vi har, är vår egen förtjänst, om vi börjar mäta våra framgångar eller förtjänster, och sätta upp meritlistor inför Gud, så är det stolthet.

Kristus säger till församlingen i Laodicea:

”Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken.” (Uppb. 3: 17)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar