söndag 2 oktober 2011

Varför förbannade Jesus ett fikonträd?


 
 Jesus hade vält omkull penningväxlarnas bord i templet, han drev ut försäljarna i templet, Guds hus med en piska han gjort av ett rep. Och ut sprang dem, med får och oxar. På kvällen hade han vandrat till Betania och övernattat i Lasarus hus.

Men redan tidigt om morgonen ger han sig alltså av, kanske för att inte besvära husets värd. Kanske hoppar han över frukosten. Matteus berättat i alla fall att han blev hungrig och fick syn på ett fikonträd. Men fikonträdet bär inte frukt. Och det står att Jesus förbannade fikonträdet för den skull:

”’Aldrig någonsin skall det växa frukt på dig.’ Och genast vissnade fikonträdet.” (Matt 21:19)

Om man bara ser på själva handlingen kan det tyckas meningslöst att förbanna ett fikonträd. Men ingen av Jesu handlingar var meningslösa. Allt han gjorde som finns upptecknat i den heliga Skrift har en mening. När han inte undervisade med ord, så undervisade han i handling. Lärjungarna hade säkerligen i synagogan många gånger  hört Guds Ord genom profeten Hesekiel:

Som druvor i öknen fann jag Israel. Jag såg era fäder som förstlingsfrukter på ett fikonträd, då det börjar bära frukt. Men de gick till Baal-Peor och invigde sig åt skammens gud.” (Hes. 9:10)

Eller profeten Joel:

De har ödelagt min vinstock och förstört mitt fikonträd, skalat dem nakna och kastat bort barken, vita har grenarna lämnats.” (Joel.  1: 7)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar