torsdag 20 oktober 2011

Andens svärd som är Guds ord


Vi ska inte bara passivt skydda oss, utan också aktivt slå tillbaka mot den Ondes (satans) attacker. Därför uppmanar oss texten i Efesierbrevet 6: 17 att också ta emot:

"Andens svärd som är Guds ord"

Den onde ville få oss att lyssna på våra känslor, vårt kött och vårt fördärvade förnuft. Texten uppmanar oss att gripa tag i Andens svärd som är Guds Ord och slå tillbaka mot alla sådana frestelser. Jesus själv är ju det bästa exemplet på vad viktigt det är att inte bara läsa Guds Ord, utan också använda det. I den ondes fyrfaldig frestelse i öknen så svarar han varje gång med att citera Guds Ord. Och när den onde fann det lönlöst att kämpa mot Guds Ord så står det:

Då lämnade djävulen honom” (Matt.4:11)

Guds Ord är inte bara bokstäver på papper: ”Guds ord är levande och verksamt  (Hebr.4:12)

Men ska vi kunna använda Guds Ord i frestelsen och i anfäktelsen behöver vi göra oss bekanta med det, studera det, lära oss det, memorera det. Guds Ord behöver få finnas i våra liv, i våra familjer, i våra hem och i församlingen. ”Låt Kristi Ord rikligt bo hos er med all sin vishet” (Kol.3:16), säger Gud genom aposteln Paulus. Det är så vi griper tag i Andens svärd.

Och när vi gripit tag i Andens svärd som är Guds Ord, så kan vi också använda det. När våra känslor lurar oss att vi egentligen är som alla andra, som världens barn, då får vi påminna oss om att Kristus Jesus Guds Son har friköpts oss och gjort oss till sina egna genom dopet. Vi får läsa med Paulus:

Vi är.. genom dopet till döden begravda med honom, för att vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet.” (Rom.6:4)

På samma sätt när köttet lurar oss till synd får vi gripa tag i Guds Ord och svara oss själva och djävulen: ”vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden.” (Rom.6:6)

Och när vårt samvete och förnuftet påminner oss om alla synder vi begått får vi lyfta fram Guds Ord som säger att ”Kristus Jesus  har kommit till världen för att frälsa syndare” (1 Tim.1:15) och då vet vi att också vi är innefattade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar