måndag 24 oktober 2011

Jesu anspråk hotar vår självbild



 "Nu inföll tempelinvigningens högtid i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet. Då samlades judarna omkring honom och frågade: "Hur länge vill du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet till oss!" Jesus svarade: "Jag har sagt er det, och ni tror det inte." (Joh.10:22ff)

Texten berättar att judarna  "samlades omkring honom". Nej, det var ingen religiös väckelse, det var inte därför de samlades kring Honom. Det var snarare så att de hade  börjat förstå vem Jesus gjorde anspråk på att vara.

När Jesus gör  anspråk på att vara Guds Son och syndares Frälsare blir han ett hot, mot vår stolta självbild, mot vårt eget sätt att göra oss själva till gudar,  mot vår likgiltighet inför vår skuld inför Gud - såvida vi inte blir Hans får.  De frågade. "Hur länge vill du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så  säg det öppet till oss!"(v.24)

De har inte kommit i vänliga avsikter. De hade omringat honom i Salomos pelarhall. De hade ställt samma fråga  vid ett annat tillfälle och vid detta tillfälle hade det slutat på samma sätt  som de skulle göra denna gång. De skulle försöka stena honom.  Förmodligen hade de redan tagit med sig stenar, eftersom de befann sig  inne i Salomos pelarhall i templet och det i vers 31 står att tog upp  "stenar för att stena honom". 

Den enda orsaken till att de frågar honom  och kräver ett öppet svar, var att finna ett uttalande av honom, en  självbekännelse, de kunde fälla honom för, som kunde ge dem en orsak  inför folket att döda honom. Det var ju hädelse om någon kallade sig Guds Son och Messias, något de inte trodde att Jesus verkligen var.

"Jesus svarade. Jag har sagt er det, och ni tror det inte."

Omringad av mordlystna judar backar Jesus inte en tum. "Vad är det ni vill veta? Att jag är Messias? Ska jag behöva säga det en gång till? Jag har ju redan sagt det?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar