onsdag 29 juni 2011

Hycklare!

”De hade sett att några av hans lärjungar åt med orena händer, det vill säga utan att tvätta händerna.” (Mark 7: 2)

Nu handlade inte fariseernas invändningar om brist på hygien. Nej, det var faktiskt religiösa invändningar. Det handlade om hur man skulle tolka den judiska lagen.

Gud gav sin lag till Israel som formulerades främst i tredje och femte Mosebok. Men lagen gavs med mer allmänna principer. Ungefär 500 år före Kristus uppstod en grupp inom judendomen som intresserade sig för att formulera lagen så att man kunde tillämpa den mer i detalj i vardagssituationer. Dessa, de s.k. skriftlärde förde muntligt vidare dessa traditioner för hur lagen skulle tillämpas, det kallades ”de äldstes stadgar”.

Problemet blev att ju fler detaljföreskrifter som skapades ju längre kom man bort från Guds lag och dess inre mening.

Från början var det tänkt att man skulle tvätta sig när man kom från torget, om man möjligen varit i närheten av en hedning. Detta var en symbolisk ritual för att markera att Israel var Guds utvalda folk, och inte skulle beblanda sig med hedningarna.

Men de skriftlärde lärde att man skulle utföra en ritual före varje måltid. Före man åt skulle man tömma ett och ett halvt äggskal vatten över händerna. Men inte på vilket sätt som helst, fingertopparna skulle hållas uppåt så att vattnet rann ned längs handleden. Sedan skulle man rengöra den ena handloven med den andra handens knoge. Det handlade inte om hygien, det handlade om en rituell tvagning. På detta sätt gjorde man sig helig inför Gud.

Fariseerna och de skriftlärda frågade honom: "Varför följer inte dina lärjungar de äldstes stadgar utan äter med orena händer?" (Markus 7: 5)

Kristus svarar:

Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare. Hos honom står det skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud. Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar." (Markus 7: 6-8)

Det finns två problem med människotillverkade bud och stadgar. Det ena är att man flyttar fromheten från hjärtat till något yttre, till handlingar och åtbörder. Det andra är att man missar vad Guds bud egentligen säger. Man tappar bort Guds vilja i sin iver att formulera lagen i egna små regler.

Kristus kallar dem hycklare. En hycklare är en person som lever på ett yttre fromt sätt, men i hjärtat är någon annan. En människa som vill göra sken av att vara bättre än vad han i verkligheten än är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar