fredag 24 juni 2011

Hotet mot den kristna friheten = lagreligiositet


De människor som är trälbundna av den lagreligiösa fromheten är inte bara skräckslagna stackare. De är också ett hot mot de Guds barn som ännu inte förlorat sin frimodighet i Kristus, som ännu erfar den kristna friheten. Ni skall akta er för dem säger Gud genom aposteln Paulus:

"Låt er inte fråndömas segerkransen av någon som ger sig hän åt 'ödmjukhet' och går upp i syner av änglarnas tillbedjan och som utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne (Kolosserbrevet 2: 18)

I de grekiska tävlingarna fick vinnaren en lagerkrans som tecken på seger. Guds barn i Kolosse hade verkligen vunnit seger genom Frälsaren Kristus, en seger som han gjorde dem delaktiga i. Men de falska lärarna hotade att fråndöma dem segerkransen genom att ersätta tron på Kristus allena med människotillverkad religiositet. I Kolosse kallade de det "ödmjukhet" och de var förtjusta i att berätta om "syner av änglarnas tillbedjan".

Bibeln uppmanar oss till ödmjukhet, till självförsakelse och självförnekelse. Men det är inte den ödmjukheten det talas om här. Här är det en självpåtagen ödmjukhet, en ödmjukhet med citationstecken. De "ger sig hän åt 'ödmjukhet' " säger Paulus, eller som det uttrycktes i 1917 års översättning: "har sin lust i 'ödmjukhet'".

Den kristna ödmjukheten är inget man väljer, den är något som föds i konfrontationen med den egna ovärdigheten och ljuset av Kristi kors. Men den falska religionen sysslar med en självförsakelse utan grund i Kristi kors, en självförsakelse med tagelskjortor, späkningar, fastor och änglasyner som egentligen är en självhävdelse.



Om man finner sin glädje i sin egen religiösa fromhet så korsfäster man i själv verket inte köttet utan blåser upp det, precis som Paulus säger: ”De är utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne ". Dessa är alla de präktiga religiösa människor som är nöjda med sin egen fromhet, de som tror att de har lagt köttet på hyllan, men genom att söka trösten i sitt eget jag, istället för att söka trösten hos Kristus, så göder man i själva verket köttet.

När dessa människor dömer oss skall vi inte låta oss nedslås. Guds barn har i Kristus redan vunnit en fullkomlig seger.

"Låt er inte fråndömas segerkransen av någon som ger sig hän åt 'ödmjukhet' och går upp i syner av änglarnas tillbedjan och som utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne (Kol 2:18)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar