onsdag 15 juni 2011

Inte vår styrka, utan var vi har våra rötter


Även när vår tro inte är stark gäller hans kärlek och nåd oss. Han älskar oss och hans förlåtelse gäller oss också när vi är långt borta från honom. Men han vill vara förenad med oss och det blir han när vi griper tag i honom genom Ordet och sakramenten, när vi håller fast vid honom genom tron. Det kanske inte alltid känns och upplevs så härligt. Vi kanske inte alltid känner oss så kristna när vi ser på alla våra synder, all vår skuld och alla våra tvivel. Men det står inte heller att det måste kännas och upplevas. Vi tänker så lätt att så att om det inte känns, så är det nog inte riktigt. Men har han sagt han bor i våra hjärtan genom tron, så gör han det.

Och vi får be om det. Paulus ber att:

ni skall bli rotade och grundade i kärleken. Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå.”

Det är bra att läsa hela sammanhanget, då förstår vi att det inte handlar om vår kärlek vi skall bli rotade i, utan Kristi kärlek. Vår kärlek är ofta så svag och bristfällig, den räcker inte så långt som vi önskar. Vi kan inte bygga på den.

Men också vår kärlek kan växa sig starkare om den rotas och grundas i Guds kärlek till oss.

Se på ett träd. Det har en stam, det har grenar och löv. Men det som gör att det kan få nya vackra löv varje vår och kanske så småningom frukter är inte bar solen, utan också rötterna. Varje träd har rötter som vi inte ser. På de riktigt stora träden har det rötter som sträcker sig flera meter ut från stammen, ner i jorden.

Rötterna suger upp vätska och näring som leds upp från rötterna ut i grenarna och till bladen och frukterna. Rötterna hämtar näring.  Och rötterna ger trädet styrka. Om det inte fanns rötter så fanns inget som förankrade trädet i marken. Då skulle en liten vindpuff kunna blåsa omkull det.

Paulus ber att:

”ni skall bli rotade och grundade i kärleken.”

Att ha sina rötter i Kristi kärlek är att tro på honom, att lita på honom, att hålla sig till honom. Då hämtar tron sin näring från Honom. Då säger den att det Kristus vann för oss är vårt eget, tron hämtar av Kristus. Den har inget egenvärde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar