måndag 27 juni 2011

Låt oss inte låta oss imponeras!

De falska lärarna har utan tvekan förmågan att imponera på Guds barn med allt sitt tal om ödmjukhet, vishet, lydnad och självförsakelse. Men Paulus uppmanar Guds barn att inte låta sig imponeras utan avslöja all sådan människotillverkad fromhet:

"Detta uppfattas visserligen som `vishet', med sin självvalda gudstjänst, sin `ödmjukhet' och sin späkning av kroppen, men det har inget värde utan är bara till för att tillfredsställa det köttsliga sinnet." (Kol 2: 23)

De namnkristna fariséerna hade tydligen redan lyckats imponera på en hel del människor i församlingen i Kolosse ty han säger: "Detta uppfattas visserligen som `vishet'"

Kanske höll de lysande föredrag om en ny vishet, nya uppenbarelser och ny insikt. Men vad betyder en vishet och en gudstjänst som bottnar i det mänskliga jaget. Paulus kallar det "självvald gudstjänst" och vi kommer ihåg Jesu ord:

"Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud." (Mark.7:7)

Den fromhet som bottnar i människoläror har inget värde inför Gud. Den är förgäves, säger Kristus. Ändå är det oftast den vi hittar bland de bländande religiösa förkunnarna.

Låt oss inte luras av dem, är Guds Ords förmaning till oss idag. Hur anstötligt, ringa och föraktad än den enkla predikan är om Kristi kors är, så är det bara den som ger oss frid med Gud.

Den naturliga människan tänker helt logiskt: "Jag har en brist i mig själv och jag måste därför bättra på den bristen inför Gud genom att skärpa mig med mera allvar och mera gärningar". Predikan om Kristi kors avslöjar något som vi inte lyckas tänka ut på egen hand: "Kristus Jesus har kommit för att ta alla dina och mina synder på sig. Han ger oss rättfärdigheten, frälsningen och förlåtelsen helt gratis, utan alla våra ansträngningar och all vår försakelse. Vi får tro att vi verkligen är förlåtna alla vår synder inför Gud av nåd allena." Och när vi sett det är då vi får styrka att förneka oss själva, att bli sant ödmjuka, älska våra medmänniskor och börja lyda Guds bud.

2 kommentarer: