måndag 20 juni 2011

Gud låter sig inte betvingas av folkfromhet och religion

När den personliga Gudsförtröstan dör bort så är det inte säkert att religiositeten dör bort. Även fast svenska folket är avkristnat så finns en djup folkreligiositet i folksjälen. Men den tro som inte känner Gud är mer en förnimmelse av att vara utlämnad åt okända makter som man inte råder över. Det är detta som gör att människor söker efter regler och råd så att man har de onde andemakterna under kontroll och kan utnyttja de goda. Det är inte bara vidskepelse som blir frukten av en sådan rädsla, utan också aktiv religiositet. New Age-religionen har fler anhängare i Sverige än alla kristna samfund sammantaget.

I den hednisk-judiska blandningen som fanns i Kolosse så låg det förstås nära till hands att ta till alla seder och bruk som den judiska religionen och gamla testamentet erbjöd. Kanske skulle Gudomen blidkas om man var noga med att göra åtskillnad mellan oren och ren mat, genom att iaktta den judiska sabbaten och alla andra judiska högtider.

Nej, säger Paulus. Det behövs inte. Gud låter sig inte betvingas genom religiös ritualism. Gud är försonad genom Kristus och när Kristus kom så uppfylldes funktionen med alla dessa gammaltestamentliga stadgar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar