tisdag 28 juni 2011

När det lilla blir onödigt stort

Mark. 7: 1-23

Fariseerna och några skriftlärda som hade kommit från Jerusalem samlades kring honom. De hade sett att några av hans lärjungar åt med orena händer, det vill säga utan att tvätta händerna. - Fariseerna liksom alla andra judar äter inte utan att ha tvättat händerna med en handfull vatten. De håller fast vid de äldstes stadgar. Och när de kommer från torget äter de inte utan att först ha tvättat sig. Mycket annat har de också lärt sig att iaktta, som att skölja bägare, kannor och kopparkärl. - Fariseerna och de skriftlärda frågade honom: "Varför följer inte dina lärjungar de äldstes stadgar utan äter med orena händer?" Han svarade dem: "Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare. Hos honom står det skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud.  Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar." Han sade också till dem: "Ni upphäver fullkomligt Guds bud för att hålla fast vid era egna stadgar. Mose har sagt: Hedra din far och din mor och: Den som förbannar sin far eller sin mor skall straffas med döden.  Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: Vad du kunde ha fått av mig ger jag i stället som `korban', som offergåva, då tillåter ni honom inte längre att göra något för sin far eller mor. Ni upphäver Guds ord genom de stadgar som ni följer och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni."  Jesus kallade till sig folket på nytt och sade: "Hör på mig allesammans och förstå: Ingenting som utifrån går in i människan kan göra henne oren, men det som går ut ur människan, det orenar henne." är han hade lämnat folket och kommit hem, frågade hans lärjungar vad han menade med denna liknelse. Han svarade dem: "Är ni också oförståndiga? Inser ni inte att det som utifrån går in i människan inte kan göra henne oren, eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?" Därmed förklarade han all mat för ren. Och han tillade: "Det som går ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren."

I verserna innan  texten så läser vi om hur Jesus och hans lärjungar for över sjön och kom till Gennesaret.

Överallt där han gick in, i byar, städer eller gårdar, lade man de sjuka på de öppna platserna och bad att de åtminstone skulle få röra vid hörntofsen på hans mantel. Och alla som rörde vid honom blev friska. ” (Mark. 6: 56)

Märker ni vilken kontrast det blir när man läser i
Mark. 7: 1-23 att fariseer hade rest ända från Jerusalem, samlats kring Jesus och det de har att säga är att Jesus och hans lärjungar äter utan att ha tvättat händerna.

Men är inte det en bra bild av hur vi människor är. Vi är så snabba på att hitta fel och har så smalt ögonfält att vi inte ser det stora och fantastiska utan så lätt fastnar i småsaker. Istället för att ta in det fantastiska med att Jesus botat mängder av sjuka ” i byar, städer eller gårdar”, så sätter man igång en diskussion om rituella bruk.

Samtidigt kan det förstås hänga samman. Vi vet ju att evangelierna berättar om hur fariseer ”ville nämligen ha något att anklaga honom för” (Matt. 12: 10). Kanske fanns människor som blivit hjälpta av Jesus där i folkskaran. Det skulle inte vara särskilt taktiskt för dem att diskutera helande bland alla tacksamma människor.

Men vi har också ofta väldigt små perspektiv. Hur lätt är det inte att glömma det stora fantastiska att Kristus Jesus kommit till världen för att frälsa syndare, och istället börja diskutera liturgi, psalmsång, organisation eller annat, och till och med bli upprörd eller irriterad på sådant, fast det i ljuset av Guds gåva i Kristus, som ges åt oss genom evangelium i Ord och sakrament, egentligen är småsaker.

”De hade sett att några av hans lärjungar åt med orena händer, det vill säga utan att tvätta händerna.” (v. 2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar